Waarom smaakt koffie met verse koffiebonen beter?

Koffie is heerlijk na het opstaan en de geur van verse koffie in de ochtend is nergens mee te vergelijken. Maar hoe kunnen vers gebrande koffiebonen nu het verschil maken met filter koffie bijvoorbeeld? Verse koffiebonen zorgen voor een betere smaak en aroma en in dit artikel gaan we je uitleggen waar dit door komt.

Een misverstand uit de wereld helpen

Een vers gebrande koffieboon verkeert in een andere staat dan een normale koffieboon en het zelf malen hiervan. Een vers gebrande koffieboon heeft een fijne geur en aroma en zijn het best een week na branding. Na deze tijd verliezen de bonen hun aroma.

Zelf malen van koffiebonen

Het zelf malen van koffiebonen is een leuke en essentiële taak om de beste koffie te krijgen. Door hele bonen te gebruiken blijven de aroma en oliën van de boon behouden. Het is namelijk zo dat wanneer de koffie gemalen is, deze al na 15 min de smaak begint te verliezen. Hierdoor is de smaak van vers gemalen koffie bonen ook beter.

Hoe houd je koffiebonen vers?

Koffiebonen hebben, wil je een goede kwaliteit koffie hebben, veel aandacht en zorg nodig. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden met een goede temperatuur en  licht rondom de bonen. Ook het zuurstofgehalte en vocht spelen ene rol bij de versheid. Zorg dat de temperatuur niet te hoog is, dit geld ook voor het vocht en zuurstofgehalte en niet teveel licht. Let er bij het kopen van koffie bijvoorbeeld op wat de datum is dat de bonen gebrand zijn. Grote merken vermelden dit niet op de verpakking en in de supermarkt kom je het dus ook niet tegen. Bij speciaalzaken kom je dit wel vaker tegen.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top