3 broodspecialiteiten waar ons het water van in de mond loopt

Wanneer je dag in dag uit altijd hetzelfde soort brood eet, kunnen we begrijpen dat je daar op een gegeven moment een beetje op uitgekeken raakt. Gelukkig is Nederland een waar broodland en heb je bij ons de keuze uit een vrij groot en uitgebreid assortiment aan verschillende soorten brood. Van wit en tijger tot volkoren en koolhydraatarm, er is voor ieder wel wat wils. Naast deze meer ‘standaard’ broodsoorten, kent ons land ook diverse broodspecialiteiten waar het water je van in de mond loopt. In deze blog willen we graag drie van dat soort broodspecialiteiten behandelen.

Haagse bolustulband

De Zeeuwse bolus, wie kent dit drolvormige, zoete broodje niet?! Veel Nederlanders houden van zoet. Het is dan ook niet zo gek dat de Zeeuwse bolus, bestaande uit wit brooddeeg dat door een mengsel van bruine basterdsuiker en kaneel wordt gerold, erg populair is. Voor wie niet zo’n fan is van dit drolvormige uiterlijk, is er gelukkig ook een variant op de Zeeuwse bolus te verkrijgen: de Haagse bolus. Deze bolus heeft de vorm van een krakeling. Maar wist je dat deze zoete lekkernij ook verwerkt kan worden tot een tulband? De Haagse bolustulband is om je vingers bij af te likken.

Hoornse broeder

Nog zo’n zoete lekkernij is de Hoornse broeder. Deze broodspecialiteit heeft qua uiterlijk wat weg van een uit de kluiten gewassen rozijnen/krentenbol. Eigenlijk verschilt het deeg waarvan een Hoornse broeder wordt gemaakt ook nauwelijks van dat van een standaard rozijnen/krentenbol. Hetzelfde geldt overigens voor de vulling van het deeg. Deze bestaat uit gewelde krenten en rozijnen, eventueel aangevuld met een klein beetje gehakte sukade. Tot zover de overeenkomsten. Wat de Hoornse broeder zo bijzonder maakt, is de tweede vulling. Deze vulling, bestaande uit boter, donkerbruine basterdsuiker, honing en kaneel, wordt niet door het deeg heen gewerkt, maar wordt als het ware tussen het deeg aangebracht. Lekkerder kan het bijna niet!

Brabants worstenbroodje

Als we één ware klassieker onder de broodspecialiteiten moeten opnoemen, dan is het toch wel het Brabantse worstenbroodje. Wist je dat er ieder jaar een wedstrijd wordt georganiseerd voor wie het lekkerste Brabantse worstenbroodje kan bakken? Dit is geen grap, het is een vrij serieuze wedstrijd waar het er behoorlijk fanatiek aan toe gaat. Wil je deze overheerlijke broodjes ook zelf thuis kunnen maken? Bij Baktotaal Bouwhuis verkopen ze een broodmix voor het maken van Brabantse worstenbroodjes. Want een zelfgemaakt worstenbroodje smaakt uiteraard het allerlekkerst!

Jeroen van Dam

Back to top