3 tips voor het maken van bloemen van marsepein (bv voor een traditionele bruidstaart)

Het versieren van een zelfgemaakte taart is voor veel mensen het leukste onderdeel van bakken. Je kunt dan helemaal los gaan en jouw taart versieren zoals jij dat wilt. Ga je er bijvoorbeeld een gave driptaart van maken of houd je het wat simpeler met sprinkles en strooisels? Aan jou de keuze! 

Voor het afwerken van bruidstaarten wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor echte bloemen. Maar wist je dat een traditionele bruidstaart officieel gezien afgewerkt wordt met bloemen van marsepein? Naast dat je dit soort marsepeinen bloemen kant-en-klaar kunt kopen (kijk bijvoorbeeld eens bij de taartdecoraties van Baktotaal), kun je ze ook vrij eenvoudig zelf maken. Op het internet zijn tal van instructiefilmpjes te vinden hoe je dit doet. Hieronder willen wij graag drie handige tips met jou delen zodat je mooie, gave marsepeinen bloemen kunt maken die nauwelijks van de echte te onderscheiden zijn.

Tip 1: kneed de marsepein voor gebruik goed door

Alles begint met een goede voorbereiding. Kneed de marsepein voor gebruik altijd goed door. Zo wordt de marsepein wat warmer en daardoor ook zachter en soepeler. Hierdoor is het makkelijker te verwerken én heb je bij het vormen van de marsepein minder kans dat het scheurt of barst. 

Goed doorkneden is ook belangrijk wanneer je kleurstof aan de marsepein toevoegt. Wanneer je de kleurstof niet homogeen door de marsepein kneed, zul je straks bij het uitrollen merken dat de marsepein niet mooi egaal gekleurd is en dat sommige stukken lichter of juist donkerder zijn dan de rest. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je dit juist mooi vindt, omdat bloemblaadjes in het echt ook niet altijd even egaal zijn.

Tip 2: strooi wat poedersuiker op het aanrecht of werkblad

Om te voorkomen dat de marsepein aan het aanrecht of werkblad blijft kleven, is het aan te raden om het aanrecht of werkblad licht te bestuiven. Doe dit echter altijd met poedersuiker en NIET met bloem! Omdat je marsepein na verwerking nooit afbakt, gaan de schadelijke (E.coli) bacteriën die in de bloem aanwezig kunnen zijn niet dood. Hierdoor kun je doodziek worden. Het werkblad bestuiven met bloem doe je dan ook alleen voor producten die nog de oven in gaan, zoals brood bijvoorbeeld. Gebruik voor marsepein, fondant en andere producten die niet verhit worden, altijd poedersuiker!

Tip 3: rol uit met een rolstok en maak het jezelf eenvoudig met stekers

De enige manier om marsepein mooi egaal en dun uitgerold te krijgen, is met behulp van een rolstok. Gebruik ook hiervoor een schone rolstok die je nog niet eerder hebt gebruikt om brooddeeg mee uit te rollen. Zo sluit je kruisbesmetting uit. Heb je de marsepein op de gewenste dikte uitgerold? Dan kun je de vormpjes uiteraard uitsnijden met een mesje. Veel gemakkelijker en eenvoudiger is het om gebruik te maken van stekers. Er zijn speciale stekers te verkrijgen waarmee je eenvoudig de mooiste bloemblaadjes kunt uitsteken. Een kind kan de was doen.

Jeroen van Dam

Back to top