Projectiescherm of beamer kopen? Hier moet je op letten

Ben jij van plan om een projectiescherm of beamer te kopen? Dan is het goed om jezelf goed te laten informeren. Het internet staat namelijk vol met projectieschermen en beamers. Sommige goedkoop, andere erg duur en zeker niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Bij projectieschermen en beamer geldt vaak het volgende: goedkoop is duurkoop. Maar daarnaast is de hoogste kwaliteit (en dus hoogste prijs) vaak niet nodig voor jouw situatie. 

Omdat we willen dat jij goed voorbereid te start aan je zoektocht naar de juiste projectiescherm of beamer voor jou, leggen we je in dit blogartikel uit waar je op moet letten. 

Waar op letten bij de aankoop van een projectiescherm

Ga jij op zoek naar een projectiescherm? Let dan op de volgende drie dingen: 

  1. Formaat

Het formaat van het projectiescherm is van belang. Hoe verder je van het scherm zit, hoe groter het scherm moet zijn.

  1. Hoogte

De afstand van de onderkant van het scherm tot de grond hangt af van de ruimte waarin het projectiescherm wordt geplaatst. Een projectiescherm in een vergaderomgeving zal bijvoorbeeld hoger moeten hangen dan een scherm in de woonkamer. Let hierbij op de zithoogte van de kijker. 

  1. Beeldverhouding

Projectieschermen zijn in drie beeldverhoudingen leverbaar: 1:1, 4:3 en 16:9. De beeldverhouding 16:9 noemen we het breedbeeldformaat. Steeds meer beamers projecteren tegenwoordig op breedbeeldformaat. Kies hierin wat voor jou gewenst is. 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een beamer?

Ga je een beamer kopen? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over de soort beamer dat je koopt. Er zijn namelijk verschillende beamers voor verschillende doeleinden. Zo gebruikt een bioscoop beamer minder licht en is daarom noodzakelijk in een donkere ruimte te gebruiken. Daarnaast wil je dat een bioscoop beamer aangesloten kan worden op actieve speakers. En moet je bedenken of je de beamer aan beamerbeugels wilt hangen of neer wilt zetten. 

Voor het houden van zakelijke presentaties kun je het beste voor presentatie beamers gaan. Deze zijn speciaal gericht op het projecteren van het juiste beeld en kwaliteit tijdens het presenteren. Bij de aanschaf van een beamer kun je kijken naar de ANSI Lumen. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het laat eigenlijk zien hoe fel de lichtbron is. Een beamer met een laag ANSI Lumen is voor verduisterde ruimtes zoals een bioscoop. Een beamer met een hoog ANSI Lumen is ideaal voor presentaties in een vergaderruimte die op klaarlichte dag gegeven moet worden.

Wij hopen dat je na het lezen van dit blog met meer zekerheid kunt starten met je zoektocht naar een projectiescherm of beamer. Succes!

Jeroen van Dam

Back to top