Horecaondernemingen zoeken alternatieven tijdens crisis

Het zal niemand ontgaan zijn dat er diverse bedrijven en branches behoorlijk onder druk staan nadat COVID-19, beter bekend als het coronavirus, Nederland bereikt heeft. Omdat er geen eenvoudige kuur of medicijn voor handen is, heeft de overheid noodzakelijke maatregelen moeten nemen om verdere uitbreiding van de epidemie te voorkomen. Uiteraard is er begrip vanuit diverse branches voor de beslissingen die het kabinet heeft genomen. Desalniettemin komen deze bedrijven nu in zwaar weer te zitten door de besluiten van de overheid.

Gesloten deuren

Want de genomen beslissingen betekent dat de horecaondernemingen de deuren voorlopig heeft moeten sluiten. Hierdoor lopen de organisaties nu een hoop omzet mis. Zeker nu de zomerse dagen er weer aan komen en de terrassen normaal gesproken bomvol hadden gezeten. Nu zien we uitgestorven pleinen omdat er gevraagd is of de bevolking zoveel mogelijk binnen wil blijven.

Vaste lasten

Echter zijn er nog steeds vaste lasten die organisaties moeten betalen. Denk aan salariskosten van het vaste personeel, de huur of hypotheek van het pand moet doorbetaald blijven worden. En ook de belasting dient nog steeds afgedragen te worden. Het is dus heel begrijpelijk dat veel ondernemers met hun handen in het haar zitten om van deze situatie nog het beste te kunnen maken.

Alternatieven

We zien nu echter ook dat steeds meer horecagelegenheden alternatieven bedenken om toch nog inkomsten te kunnen genereren. Zo zien we dat steeds meer ondernemingen maaltijden gaat bezorgen in plaats van bestellingen op te nemen in het restaurant. Alleen deze omzettingen zijn niet zomaar te verwezenlijken voor een organisatie. Er moeten misschien wel nieuwe menu’s samengesteld worden, er moeten take away verpakkingen aangekocht worden. De orders worden namelijk niet met echt bord en bestek bezorgd. Daarnaast moeten de maaltijden ook bezorgd worden en komen ondernemers dus ook voor dat vraagstuk te staan. Doen we een beroep op de prive vervoersmiddelen van het personeel? Kunnen we scooters huren? Of hebben we daarvoor een externe partij nodig?

Horecaondernemingen vallen dus van het enige vraagstuk in het andere en oplossingen zijn niet zomaar voor handen. Het is de hopen dat we snel weer op het terras mogen plaatsnemen. In de tussentijd kunt u de ondernemingen in ieder geval een hart onder de riem steken door af en toe eens eten te bestellen.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top