Weetjes en handigheidjes voor het kopen van een printer

De printer hoort tegenwoordig zeker bij de groep apparaten die je terugvindt in een huishouden. In bijna elk huis is de aanwezigheid van een printer noodzakelijk geworden. Wat vaak wel met een printer is, is dat deze wordt gekocht wanneer het nodig is en vervolgens niet meer wordt gebruikt.. Dat is natuurlijk geen probleem, maar wel voor het onderhoud en de kosten.

Als er een printer in huis is gehaald moet er wel rekening gehouden worden met een aantal dingen. Voornamelijk het onderhoud van de printer is hierbij belangrijk. De inktcartridges van een printer kunnen namelijk na een bepaalde tijd (en vooral bij stilstaan) uitdrogen. Inktcartridges zijn niet goedkoop en het uitdrogen daarvan moet natuurlijk voorkomen worden. De onderhoudsfunctie van een printer kan dit tegen gaan. Deze functie verbruikt om de zoveel tijd een klein beetje inkt om te reinigen én om uitdroging tegen te gaan. Sluit de printer dus niet permanent af van stroom!

Toner of cartridge?

Een toner is in principe één grote inktcartridge. Het kan dus worden gezien als een alternatief voor cartridges. Waar normale cartridges vloeibare inkt gebruiken, gebruiken toners poederinkt. Toners worden zeker niet in elke printer gebruikt en helemaal al niet in consumentenprinters. Toners zijn vaak heel duur en zijn dan ook te vinden in de wat duurdere en grotere printers. Dit zijn vaak laserprinters. Toners gaan daarentegen wel lang mee en zijn zo uitgerust dat ze een hoge gebruiksfrequentie aankunnen.

Toners zijn dus eigenlijk alleen interessant als veel geprint wordt. Printers die gebruik maken van toners vindt je dan ook vaak terug in kantoren of bedrijven. Bij een lage gebruiksfrequentie zijn normale printers interessanter. Vooral door de herhaaldelijk terugkomende kosten die een printer heeft. Als het (print)gedrag van de gebruiker goed wordt gematcht wordt met de juiste printer kan er op termijn veel geld worden bespaard.

Cartridges of toners kopen

Bij het kopen van nieuwe cartridges of toners moet er goed gekeken worden naar de instructies van de printer zelf. Veel printers kunnen namelijk maar hele specifieke cartridges gebruiken. Cartridges en toners kunnen heel duur zijn, je wilt dan ook niet de verkeerde kopen! Toners zijn over het algemeen alleen voor zwart-wit printen. Je hebt, net zoals cartridges, ook wel toners die in kleur kunnen printen maar dit komt bijna niet voor in een printer. Als de cartridges of toners op zijn moeten er nieuwe gekocht worden. Op het internet zijn er genoeg mogelijkheden om goedkope toners of cartridges te vinden. Ga dus goed op zoek en ben geen dief van je eigen portemonnee!

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top