5 redenen waarom mensen veganistisch worden

Het aantal jonge mensen dat veganist wordt, neemt toe. Volgens een enquête uit 2016 is het aantal veganisten het afgelopen decennium met meer dan 360% gestegen en het is een beweging die wordt geleid door jongeren onder de 35.

Veganisten onthouden zich van het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten en honing. Daarnaast dragen ze geen kleding gemaakt van dierlijke materialen en gebruiken ze geen producten die op dieren getest zijn. Vegan producten kopen wordt steeds gemakkelijker door de trend die doorzet.

1. Dierenmishandeling of het ethische argument

Voor veel mensen is de uitbuiting van dieren de belangrijkste factor in hun beslissing om veganistisch te worden. Voor sommigen is het een overtuiging dat alle levende wezens recht op leven hebben en dat doden om te eten verkeerd is. En voor anderen is het de genegenheid voor dieren die het moeilijk maakt om iemand schade toe te brengen door voedsel op zijn eigen bord te leggen. Veganisten onthouden zich van dierlijke producten omdat ze de bio-industrie wreed en onmenselijk vinden. Naast het slachten van dieren voor vlees, zijn veel veganisten bezorgd dat eierleggende kippen en melkkoeien een onnodig ellendig en kort leven leiden. Voor hen is de enige manier om dit te voorkomen, geen dierlijke producten te eten.

2. Groen gaan

Er zijn ook veel veganisten die overschakelen op veganisme om hun impact op het milieu te verminderen. Er zijn enorme stukken land nodig om het vee te ondersteunen en te voeren, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan ontbossing. En het water dat wordt gebruikt door veeteelt, meestal als irrigatie voor voedergewassen, is goed voor ongeveer 8% van het wereldwijde menselijke watergebruik. Enorme gewassen van maïs of graan vereisen ook pesticiden en meststoffen, wat leidt tot vervuiling van onze waterwegen. Deze problemen zouden worden opgelost als we planten alleen voor menselijke consumptie zouden kweken, in plaats van vee te onderhouden.

Bovendien produceren de boerderijdieren zelf afval en vervuiling (met koeien die elke dag enorme hoeveelheden methaan uitstoten) en is de veeteelt verantwoordelijk voor ongeveer 14 tot 18% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Dat is hoger dan vervoer!

3. Gezondheid

Veel veganisten kiezen het dieet vanwege de gezondheidsvoordelen. Volle granen, groenten en fruit bevatten van nature weinig vet en cholesterol en zijn rijk aan vezels, magnesium, kalium en veel vitamines. Veganisten hebben doorgaans een lager cholesterol- en bloeddrukniveau hebben, een lagere body mass index en een verminderd risico op overlijden door hartaandoeningen en kanker.

4. Persoonlijke autonomie en het uitdagen van de status quo

Jay Brave – spreker-artiest, entertainer en veganistische ambassadeur – zegt dat het kiezen van een plantaardige keuken voor velen “voortkomt uit een plaats van persoonlijke autonomie.” Jonge mensen vragen hoe ze ‘de controle over hun eigen dieet kunnen terugnemen’, in een systeem waarin ze veel van de dingen die ze kopen niet zelf in de hand hebben.

Hij gelooft dat het voor jongeren een manier is om vanaf het begin autonoom te zijn, voordat ze zich zelfs maar zorgen gaan maken over hun carrière: “Ze kunnen echt kijken hoe ze van binnenuit kunnen bouwen: te beginnen met hun eigen lichaam, dan dat van henzelf. gezinnen, dan hun eigen gemeenschappen en dan kijken we naar het land als geheel. “

5. Sociale media en de veganistische revolutie

Grace Dent is van mening dat “sociale media de veganistische beweging hebben verlicht” en dat vóór het internet “vegan’’ zijn grotendeels alleen was”. Die dagen zijn echt voorbij. Door online in contact te kunnen komen met andere veganisten, wordt het communiceren van problemen rond voeding – en het promoten van aanstaande veganistische voedselbeurzen, evenementen en protesten – veel gemakkelijker. Jonge veganisten zijn enthousiast over ambitieuze YouTubers, zoals Bonny Rebecca, Ed the Earthling en Freelee the Banana Girl, die hun veganistische levensstijltips met miljoenen kijkers delen.

En sociale media hebben het delen van recepten cruciaal gemaakt. Ian Theasby en Henry Firth van “Bosh!” maken eenvoudige en fantasierijke veganistische recepten die worden gefilmd en gekeken door meer dan 1,4 miljoen Facebook-gebruikers. Hun video’s zijn kort, gemakkelijk, zonder agenda of gedoe – ze laten gewoon heerlijk, geruststellend eten zien dat toevallig vleesvrij is.

Jeroen van Dam

Back to top