Waarom is een sauna zo goed voor je?

Vaak hoor je mensen zeggen “ga nou naar de sauna, is goed voor je”. Maar hoe komt het dat een sauna goed voor je is? En Welke sauna is dan zo goed voor je? Er zijn namelijk een aantal verschillende modellen denk hierbij aan een finse sauna, kelo sauna, opgiet sauna en ga zo maar door. Vaak gaan mensen naar een spa of een openbaar zwembad om gebruik te kunnen maken van een sauna. Er zijn ook genoeg mensen die een privé sauna hebben, dit is ideaal aangezien je dan zelf kan bepalen wanneer je er gebruik van wilt maken.

Voordelen

Ontspanning

Voor de meeste mensen die de sauna in gaan geld dat het een ontspannend effect heeft. Mentaal en fysiek ontspan je wanneer je de sauna in gaat. Stel je bent vaak gestrest dan is het misschien iets om een keer de sauna in te duiken. Door de warmte openen niet alleen je poriën maar ook je geest.

Betere weerstand

Mensen bouwen een betere weerstand op door regelmatig naar de sauna te gaan. De sauna zorgt namelijk voor een toename van witte bloedcellen.  En deze witte bloedcellen zorgen ervoor dat je minder snel vatbaar bent voor schadelijke stoffen. De kans is dus kleiner dat je verkouden wordt na een regelmatig bezoekje aan de sauna.

Goed voor de huid

Door de warmte in gaan de poriën open staan dit zorgt ervoor dat niet alleen vocht maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. Eigenlijk maakt je huid jezelf van binnen schoon wat erg goed is. De bloeddruk stijgt niet zoveel in de sauna maar de bloedtoevoer daarentegen wel. Dit zorgt ervoor dat meer voedingsstoffen bij je huid komen en zo wordt je huid eigenlijk van binnen gereinigd.

Betere conditie aderen

Ook is de sauna beter voor de conditie van je aderen. Door de snelle wisseling van temperatuur train je als het ware je aderen. Zo komen ook alle voedingsstoffen overal in je lichaam doordat de aderen ze verspreiden.

Diepe slaap

Ten slotte wordt er door een bezoekje aan de sauna een endorfine aangemaakt dat zorgt ervoor dat je                 s ’avonds dieper/fijner kan slapen.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top