Hoe maak je de perfecte moestuin?

Niets is natuurlijk zo leuk als je eigen groentes verbouwen. Je weet dan zeker dat er geen vervuilende ongedierte bestrijding is gebruikt en het is heerlijk om in je eigen tuin, in het zonnetje, je eigen groentes te verbouwen! Het is nog nooit zo hip geweest om je eigen groentes te verbouwen en je geniet nu eenmaal meer van je groentes als je ze ook nog eens zelf geteeld hebt! Wij geven je een aantal goede tips hoe je je eigen moestuin aanlegt.

De juiste plek is essentieel

Het lijkt misschien wel erg voor de hand liggend maar de juiste plek voor je moestuin is de belangrijkste keuze die je maakt, voor je aan je moestuin begint. Zoveel mogelijk zon heeft de voorkeur, liefst 6 tot 8 uur per dag. De meeste groenten zullen het beste groeien bij veel zon. Kijk naar het land van herkomst en probeer dit zoveel mogelijk na te bootsen. Houdt bij het kiezen van de juiste ligging ook rekening met wind. Wind hoeft niet perse slecht te zijn want wind kan ook warme lucht aanvoeren. De koudste wind komt uit het noorden, laat de zuidkant van de tuin daarom zoveel mogelijk open, zodat je moestuin van de zon en warme wind kan profiteren. Mocht je nu helaas niet tot de geluksvogels behoren die een tuin op het zuiden hebben, helemaal geen probleem! Er zijn namelijk ook groentes die prima presteren in de schaduw. Denk bijv. aan wortel, biet, spinazie en sla. Ook fijn om te weten, je hebt niet veel ruimte nodig voor een moestuin! Met een vierkante meter kom je al een heel eind voor.

Welke grond ga je gebruiken?

Goede grond is natuurlijk ook erg belangrijk voor je moestuin. Bekijk dus eerst wat voor grond je nu al hebt liggen. Planten halen een groot deel van hun voedsel uit de grond. Spit eerst de bodem van je moestuin goed om en zorg vervolgens ervoor dat je grond een goede kruimelstructuur heeft. Regelmatig hakken en schoffelen is belangrijk om de grond goed open te houden, maar doe dit zeker ook niet meer dan nodig. Bedek de grond met compost en schuif deze toplaag opzij als je een bedje wilt zaaien.

De indeling

Verdeel de tuin die je beschikbaar hebt in vakken. Dit maakt het overzichtelijk. Een vak bestaat uit één of meerdere bedden. Een bed is de ruimte die je hebt tussen twee paden. Je kunt de groentes ook in rechte rijen planten, dit is bijvoorbeeld handig om alles goed schoon te houden.

Buiten zaaien

Het gemakkelijkste is om in rijtjes te zaaien zodat je de opkomende planten goed kunt onderscheiden van onkruid. Zaai vervolgens in je fijn gehakte losse grond. Span een lijn tussen twee pootstokjes en maak een ondiepe geul langs de lijnen. Houd wel rekening met de grootte van volwassen planten en zorg dat je minimaal 30 cm tussen de planten hebt. Leg de zaadjes in de geul en dek ze af met grond. Druk de aarde zachtjes aan en geef water.

Hoe maak je je moestuin helemaal af?

Vergeet vooral niet om je groente tuin af te rasteren, zodat er geen dieren bij kunnen of mensen per ongeluk doorlopen. Dit kun je doen met een Frans Schapenhek, ook wel een houten hekwerk of rasterhekwerk genoemd. Met een Frans schapenhek kun je ook de perfecte afrastering voor een groentetuintje maken, omdat een Frans Schapenhek gemaakt is van kastanjehout, welke van nature al beschermd is tegen vocht en schimmels. Dit hout hoeft dus niet meer behandeld te worden en zo voorkom je ook dat giftige stoffen in je groentes en fruit gaan zitten. Franse schapenhekken zijn bij Adequat in verschillende hoogtes te verkrijgen. Voor een groentetuin adviseren wij een hoogte van 80 cm. Het voordeel van de schapenhekken van Adequat is dat de latjes makkelijk te vervangen zijn als er een latje kapot gaat. Ook het ijzerdraad wat gebruikt wordt, is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit en gaat dus niet snel kapot.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top