Geld besparen? Zo doe je dat!

Hoe kun je besparen op je stroomverbruik

De energierekening slaat maandelijks een flink gat in je bankrekening. Je vraagt je misschien wel eens af waar je al die stroom mee verbruikt. In de meeste huishoudens staan de TV, de sound bar en allerlei andere apparatuur ‘s nachts in de stand-by stand. Hoewel het energieverbruik in deze stand laag is, is het niet zo dat de apparatuur helemaal geen energie verbruikt. Als je veel apparatuur hebt dat niet echt meer uitgeschakeld kan worden, overweeg dan om een geschakelde stekkerdoos te gebruiken. Hiermee schakel je de netspanning af en is het verbruik meteen echt nul. Hetzelfde geldt voor de opladers van telefoons, tablets en andere gadgets. Zorg ervoor dat deze afgeschakeld zijn als je ze niet gebruikt. Je kunt verder besparen door alle lampen, inclusief spotjes, te vervangen door LED lampen. LED verlichting verbruikt veel minder energie en gaat ook nog eens langer mee dan een halogeenlamp of spaarlamp.

Hoe kun je besparen op je gasverbruik?

Vloerverwarming is tegenwoordig erg populair. Bij een verbouwing kiezen mensen er vaak voor om ook vloerverwarming aan te laten leggen. In veel recent gebouwde huizen is vloerverwarming standaard. Vloerverwarming werkt erg efficiënt. Je verbruikt met vloerverwarming beduidend minder gas dan met conventionele radiatoren. Wat veel mensen niet weten, is dat je de thermostaat ‘s nachts beter naar 17 graden kunt laten regelen dan naar de 15 graden die je misschien gewend bent. Vloerverwarming houdt de warmte lang vast. Als de vloerverwarming in de ochtend vanaf 15 graden moet opwarmen, kost dit meer energie dan wanneer dit vanaf 17 graden moet gebeuren. Het kost daarnaast weinig energie om de vloerverwarming op 17 graden te houden. Over de hele maand genomen verbruik je met deze instelling minder gas.

Heeft het zin om over te stappen naar een andere leverancier

Als je alle tips om te besparen in de praktijk hebt gebracht, dan kun je overwegen om overstappen van energie naar een andere energieleverancier. Hoe kun je erachter komen of dit voor jouw situatie verstandig is? Als je op de sites van de verschillende energieleveranciers gaat kijken, kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien. De ene leverancier biedt voordeel voor grote gezinnen, de andere juist voor eenpersoonshuishoudens. En wat de denken van de verschillende contracten? Je kunt op de website van easyswitch snel energie vergelijken. 

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top