Welke bescherming bieden medische mondmaskers?

Tijdens de COVID19 pandemie heeft iedereen geworsteld met de vraag welk mondkapje voldoende bescherming biedt. Lange tijd was daar geen duidelijk antwoord op. In eerste instantie mocht nagenoeg elk mondkapje worden gebruikt, zelfs als die thuis van wat oude stofjes was gemaakt. Het was ook geen bezwaar om het mondkapje meerdere keren te gebruiken en ze uit te wassen. Later moest je verplicht ffp2 mondkapjes kopen. Toch is het ook lange tijd onduidelijk geweest of deze kapjes wel voldoende bescherming tegen een besmetting met COVID19 boden. In deze blog kun je lezen welke soorten medische mondkapjes er te koop worden aangeboden en waarvoor ze bedoeld zijn.

Het nut van FFP maskers

Medische mondmaskers worden aangeduid als FFP maskers. FFP staat voor de Engelse term Filtering Face Piece, dus een filterend gezichtsmasker. Dat is ook precies wat de filters doen. Het getal achter FFP geeft de mate van bescherming aan. Bij een FFP1 filter wordt 80 procent van de virusdeeltjes uit de lucht gefilterd. Een FFP2 filter biedt 94 procent bescherming. Een FFP3 filter haalt 99 procent van de virusdeeltjes uit de lucht. In verpleeghuizen en ziekenhuizen wordt vrijwel altijd een FFP2 filter gebruikt. Wie op afdelingen werkt waar extreem gevaarlijke aerosolen in de lucht zitten, of als er sprake is van patiënten met een zeer kwetsbare gezondheid, is het gebruikelijk om een FFP3 filter masker te dragen.

Chirurgische maskers

Naast de maskers die in ziekenhuizen worden gedragen door verpleegkundig personeel, zijn er voor chirurgen en andere leden in de operatiekamer de chirurgische mondmaskers Type IIR en speciale maskers die een dubbele certificering hebben. Dat zijn FFP2 IIR en FFP3 IIR filters. Die bieden nog meer bescherming, zowel voor het personeel als de patiënt. Bij Medicamarkt zijn alle soorten mondmaskers in de webshop verkrijgbaar. Bij elk type mondkapje is een duidelijke beschrijving te vinden, zodat je precies kunt zien met welk soort masker je te maken hebt. Bij grote bestellingen wordt er extra korting gegeven.

Jeroen van Dam

Back to top