Hoe verloopt eigenlijk jouw leveranciersgesprek?

Sta jij er eigenlijk wel eens bij stil, hoe jij je leveranciersgesprek voert. Hoe je dat eigenlijk doet, hoe jouw voorbereiding is en wat het effect daarvan is. De praktijk leert dat we dat eigenlijk nog niet zo goed doen en dat we ons daar nog niet eens zo druk over maken. We denken dat we met druk uitoefenen en onder dwang wel een end komen. En de leverancier die er vaak mee wegkomt of in bij zichzelf denkt dat loop ik geen stap verder mee. En omdat we daar door onze eigen organisatie niet op worden aangesproken of de leverancier doet alsof hij/zij voor jouw aan het werk gaan denk jij dat je het allemaal heel erg goed doet. De weerbarstige praktijk is helaas anders. We blijken in de werkelijk helemaal niet zo goed te kunnen onderhandelen en denken schijnbaar goed te zijn in overtuigen.

Laat het niet onnodig uit de hand lopen 

We zien vaak dat contractbesprekingen onnodig uit de hand lopen en er op basis van macht en overtuigingsprincipes die niet goed worden gebruikt weinig effect opleveren. Terwijl de contract onderhandelaar denkt het allemaal goed te doen. In de Masterclass Als contractmanager meer gedaan krijgen, leer je doorgronden wat je nog allemaal kunt waarnemen om goed te toetsen waar je staat. Je word je bewust van de situatie, wat je moet doen om meer informatie te krijgen en te leren zien of de leverancier openstaat voor jouw overtuiging. Dat doen we door jouw praktijksituatie voorop te stellen en te werken vanuit jouw eigen praktijk. Zodat je tegen die dingen aanloopt die jouw helpen om verder te komen. Dus niet over de dingen die anderen treffen, maar direct toepasbare zaken.

Maar waar ben je als de leverancier het echt niet wil 

Macht en dwang werken wel, maar het duurt maar even Dus het effect is gering, terwijl velen onder ons het vermoeden hebben dat het helpt. Een ding is zeker het schaadt in bijna alle gevallen de relatie en creëert geen basis voor samenwerken. Terwijl we dat eigenlijk wel willen. We overtuigen er op los terwijl je alleen maar kunt overtuigen als de ander daar voor openstaat. En als je dat niet weet ben je eigenlijk bezig als een kip zonder kop. En het lijkt me dat we dat niet willen.

Jeroen van Dam

Back to top