De Eikenprocessierups

Dit jaar hebben we een zachte winter gehad. Dit was erg gunstig voor de eikenprocessierups. De rupsen zijn begin april al uit het ei gekropen. Hierdoor kunt u al eerder klachten ervaren van de eikenprocessierups. Naar verwachting zullen er echter minder nesten zijn, waardoor ook de overlast minder zal zijn. Vanaf eind mei kunnen de brandharen van de eikenprocessierups voor overlast zorgen bij mens en dier.

Brandharen van de eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups zijn hetgeen waar u verdacht op moet zijn. Wanneer de rups nog in het ei zit, heeft het nog geen brandharen. Pas in de weken nadat de rupsen uit het ei zijn gekropen ontwikkelen de brandharen zich. De brandharen zijn moeilijk te zien met hun 0,2 tot 0,3 millimeter. Één rups produceert tot een miljoen brandhaartjes, die makkelijk op de wind meegevoerd worden. De brandharen worden via de wind tot zo’n 100 meter rond een nest verspreidt. Bij contact met de huid, ogen of luchtwegen laten de brandharen stoffen los die voor een allergische reactie kunnen zorgen.

Klachten herkennen

Brandharen van de eikenprocessierups zijn moeilijk te zien. Pas wanneer u de klachten verneemt merkt u dat er brandharen op u zijn geland. De klachten van de eikenprocessierups haren kunnen zijn; jeuk, koorts en duizeligheid. Per persoon kan de mate van de klachten en de duur ervan erg verschillen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken.

Bestrijding

De gemeentes in heel Nederland hebben zich afgelopen jaren veel ingezet om de nesten te bestrijden. Zo zijn er nestkastjes voor mezen geplaatst. De mees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Veel eikenbomen in en/of rond uw tuin? Maak uw tuin aantrekkelijk voor vogels, zoals de mees. Veel nesten worden door de gemeente verwijderd door ze op te zuigen. De nesten worden in containers bewaard en verbrand.

Brandharen verwijderen van uw tuinmeubelen

Door de weerhaken aan de haren zijn ze lastig te verwijderen. Zo ook van de kussens van uw tuinmeubelen. Berg ook daarom uw tuinkussens op, wanneer u de set niet gebruikt. De brandharen lossen op onder hoge temperaturen. Met een föhn kunt u brandharen laten oplossen. Pas wel op met de hete temperaturen van een föhn. Om brandharen van uw lounge- of tuinkussens te verwijderen, is het veiliger om een stofzuiger gebruiken. Het beste is om vervolgens de kussenhoezen van de kussens te halen en ze te wassen. Wees voorzichtig bij het aanpakken van de kussens. Trek handschoenen aan en was naderhand ook uw kleding.

Kijk uit voor nesten in uw tuin

Zijn er nesten in of om uw tuin? Haal een nest nooit zelf weg! Door het zelf verwijderen van nesten loopt u het risico zelf onder de brandharen te komen of dat u juist de brandharen in uw omgeving verspreidt. Bel uw gemeente om een nest van de eikenprocessierups te melden.

Let bij veel wind goed op in uw tuin. Nesten van de eikenprocessierups kunnen deels of volledig van een boom afwaaien. Een nest kan vervolgens in uw tuin belanden. Controleer daarom ook rond en onder uw tuinmeubelen. Onder bijvoorbeeld een hoek loungeset ziet u een nest snel over het hoofd. Kies daarom voor een hoek loungeset met een open frame. Wanneer u geen kussens op de loungeset heeft liggen, kunt u aangewaaide nesten makkelijk zien door het open design. 

Jeroen van Dam

Back to top