5 weetjes over sportkleding voor dames

Hoeveel sportkleding heb jij eigenlijk en kies je die vooral op basis van modieusheid of praktisch nut?  Er zijn steeds meer ontwerpers die beide weten te combineren. Ben je bijvoorbeeld al bekend met het Nederlandse merk Goldbergh? Het label heeft sinds de oprichting een enorme ontwikkeling meegemaakt en verkoopt inmiddels de producten in 34 landen. Daarbij is er altijd aandacht voor duurzaamheid. Dat betreft niet alleen de grondstoffen die worden gebruikt, maar men kijkt ook naar de arbeidsomstandigheden bij de productie. Op die manier weet jij dat het wel goed zit met de outfit die jij kiest. Ken jij overigens de volgende 5 opmerkelijke weetjes over (sport)kleding voor dames al?

1. Waarom zitten de knoopsluitingen bij kleding voor mannen en vrouwen tegenovergesteld?

Misschien dacht jij dat het was om de kledingstukken makkelijker te herkennen? Dat is echter niet de reden. De meeste kledingstukken met knoopsluitingen waren vroeger voor de ‘betere klassen’ bedoeld. Vrouwen lieten zich dan liever aankleden door bedienden, maar de meeste mannen deden zelf even de knopen dicht. En omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, kozen fabrikanten voor deze optie. Die gewoonte is nooit meer veranderd.

2. Waarom de bikini zo genoemd werd 

Wellicht weet je wel dat er ergens in de Stille Zuidzee een eilandje ligt met die naam en inderdaad is het kledingstuk daarnaar genoemd. Maar er was nog een bijkomende reden om juist dat eiland te kiezen al maakt de modewereld daar geen reclame meer mee. Voordat de bikini uitkwam werden er op het eiland proeven gedaan met atoombommen. Men verwachtte (terecht) ook dat de bikini zou inslaan als een bom.

3. Vrouwen nemen de tijd om kleding te kiezen

Na het passen van nieuwe (sport)kleding hebben vrouwen dubbel zoveel tijd nodig om een beslissing te nemen over een aankoop dan mannen. Voor mannen is het vaak al afdoende dat een kledingstuk lekker zit om tot aanschaf over te gaan. Vrouwen willen liefst nog diverse andere opties zien voordat ze een definitieve keuze maken.

4. Weet jij waarom je soms kiest voor extra strakke kleding?

Wellicht heb jij ook die dagen dat je ineens een voorkeur hebt voor strakke kleding. Dat is niets bijzonders, het zijn je hormonen die een beetje opspelen. Als jij in je vruchtbare periode bent is er automatisch die behoefte. Vaak hoort daar ook nog een gevoel bij dat je op hoge hakken wilt lopen. Alles is onwillekeurig bedoeld om de aandacht van de mannen te trekken. Maar als je gaat sporten kan je beter voor comfortabel schoeisel kiezen.

5. Modieuze kleding heeft aantrekkingskracht

Soms zijn mensen niet echt aardig. Zo bleek uit een recent onderzoek dat er automatisch meer afstand wordt genomen van iemand die gedateerde of niet modieuze kleding draagt. We zijn en blijven nu eenmaal groepsdieren en kiezen dan liever niet voor een groep die impopulair is.

Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe sportkleding ? Het is ook een bekend gegeven dat het makkelijker is om weer met fitness of sport te beginnen als jij je eerst hebt verwend met een mooie outfit.

Jeroen van Dam

Back to top