Alles wat je moet weten over augmented reality

In de technologie hoor je vaak de term augmented reality. Je realiseert je misschien niet dat je de implementatie van deze technologie in het dagelijks leven tegenkomt. AR laten maken wordt tegenwoordig gedaan door veel bedrijven om hun bedrijf te ondersteunen. Augmented reality is de technologie die in realtime wordt geïntegreerd met digitale inhoud. Hiermee kunnen gebruikers virtuele objecten zien die op de echte wereld worden geprojecteerd. Het concept van augmented reality is om bepaalde informatie in de virtuele wereld in te voegen. Vervolgens zal de technologie dergelijke informatie aan de echte wereld weergeven met behulp van camera’s, computer webcams en speciale brillen.

Hoe werkt augmented reality?

Augmented reality of mixed reality kan op meerdere apparaten worden weergegeven. Je bekijkt het bijvoorbeeld op de speciale bril, smartphone, schermen, webcams en camera’s. Deze apparatuur dient als uitvoerapparaten. Ze worden uitvoerapparaten genoemd, omdat deze apparaten de informatie weergeven via afbeeldingen, video’s, animaties en 3D-modellen. AR maakt gebruik van Simultaneous Localization and Mapping-technologie, dieptemeters en sensoren. Zo worden de sensordata gebruikt om de locatie te bepalen. Bovendien kan het ook de afstand berekenen. Daarom kan de gebruiker het resultaat van AR zien in natuurlijk en kunstlicht. Augmented reality is echt anders dan virtual reality. Virtual reality kan het echte leven vervangen door de virtuele omgeving. Bovendien verrijkt augmented reality de beelden uit de echte wereld alleen met digitale informatie en computer gegenereerde beelden.

De ondersteunende componenten van augmented reality

Augmented reality kan niet goed werken zonder de ondersteuning van een aantal onderstaande componenten. Ten eerste vereist deze technologie sensoren en camera’s om informatie en gegevens te verzamelen. Vervolgens worden deze gegevens ter verwerking opgestuurd. Een ander onderdeel van augmented reality is projectie. Een voorbeeld van projectieapparatuur is een kleine projector in een AR-headset. Daarnaast hebben augmented reality-gadgets ook spiegels voor reflectie. Dit onderdeel helpt je om het beeld virtueel te zien. Deze reflectie modus is bedoeld om de afbeeldingen nauwkeurig in te stellen. Augmented reality wordt vaak geïmplementeerd in games, sociale media, medische apparatuur en uitzendingen. Misschien vind je augmented reality-toepassingen vaak in je dagelijks leven. Je realiseert je echter misschien niet dat het AR-technologie is.

Jeroen van Dam

Back to top