Wat is het verschil tussen mousserende wijn en champagne?

Een vraag die vaak wordt gesteld is: “Wat is het verschil tussen “Mousserende wijn” en “Champagne”? Het gemakkelijke en korte antwoord is dat mousserende wijn alleen Champagne kan worden genoemd als hij afkomstig is uit de regio Champagne, Frankrijk, die net buiten Parijs ligt. Verder kan champagne alleen worden gemaakt met behulp van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Ter verduidelijking: alle Champagne is mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is Champagne. We moeten echt aan Champagne denken in termen van een geografische plaats, in tegenstelling tot een wijnmakerij.

Waar komen de bubbels vandaan?: Mousserende wijn wordt gemaakt door de eenvoudige formule voor gisting (suiker + gist = alcohol en CO2) te nemen, en het resulterende gas niet te laten ontsnappen. Wanneer u de wijn in een gesloten of verzegelde omgeving vergist, keert het koolzuur (CO2) terug in de wijn en komt het in de vorm van piepkleine belletjes vrij na opening.

Oorsprong: Het verhaal van hoe dit alles begon wordt toegeschreven aan de monnik Dom Perignon ,maar in werkelijkheid werd het waarschijnlijk in de loop der tijd langzaam ontdekt door vele monniken in de Champagnestreek.

Drie kenmerken van een goede mousserende wijn: Fris: Helder en levendig in de mond, fruitig maar niet noodzakelijkerwijs zoet. Precies: Op de tong moet de wijn direct en doordringend aanvoelen. Precisie is meer een kwestie van het zuur, dat verplicht is voor goede mousserende wijnen. Mousserend: Kleine bubbels zijn een teken van kwaliteitswijn.

Of het nu mousserende wijn of champagne is, de waarheid is dat mousserende wijn wint aan populariteit als mensen zich realiseren dat het de meest veelzijdige wijn is voor overgangen. Prachtig van het ontbijt naar het dessert en lichte gerechten naar gebakken voedsel. Ze zijn ook geweldig als aperitief en met gerechten die een beetje fruitig of zoet zijn. Champagne nodig voor een diner? Via champagnepost.nl kan je gemakkelijk champagne laten bezorgen.

Jeroen van Dam

Back to top