Waarom de uitvinding van het schootkussen zo bijzonder is

Door de eeuwen heen heeft de mens altijd hulpmiddelen gezocht om het dagelijks leven te vereenvoudigen. Daar hebben we de hele maatschappelijke ontwikkeling en industrialisatie aan te danken. Naarmate de kennis toenam zijn de uitvindingen steeds groter geworden. Inmiddels vliegen we alweer 100 jaar in de lucht en kunnen we eenvoudig contact houden met onze medemens aan de andere kant van de wereld door middel van het internet. Geweldige uitvindingen.

Toch wil ik graag de aandacht vestigen op een kleine uitvinding, waar niet zo veel aandacht voor is. Eigenlijk zijn maar weinig mensen op de hoogte: De uitvinding van het schootkussen.
Het schootkussen is een van de meest onderschatte hulpmiddelen in en om het huis. Als je er eentje hebt dan merk je pas wat je al die jaren ervoor gemist hebt.

Wat is een schootkussen eigenlijk?

Een schootkussen is een kussen met een harde bovenlaag, die je op schoot kunt zetten en waarmee je van alles kunt doen zonder aan een tafel te hoeven plaatsnemen.
Een schootkussen bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is een kussen, dat meestal gevuld is met polystyreen balletjes die ervoor zorgen dat het kussen flexibel is en zich vormt naar het oppervlak waarop het kussen staat (in de meeste gevallen natuurlijk je schoot).
Het tweede deel is een hardtop bovenblad. Dit bestaat meestal uit MDF plaatmateriaal omdat dit een mooie glad oppervlak geeft en dus prima als werkblad kan fungeren.
Het blad kan worden voorzien van een mooie afbeelding zodat het schootkussen er ook nog mooi uitziet (zoals te zien bij Kadogalerie op de website).

Wat kun je met een schootkussen?

Het schootkussen is multifunctioneel. Met het kussen zelf kun je niet veel, je zet het neer op schoot, op de bank of op bed. Maar de gebruiksmogelijkheden zijn enorm. Gebruik het als schoot dienblad en serveer een heerlijk ontbijt op bed. Of gebruik het schootkussen als laptopkussen, zo kun je op de bank werken of rondsurfen op het internet. Verder kun je zittend op de bank eten, lezen, handwerken of iets anders doen, gebruik makend van het vlakke bovenblad.
In de auto op reis kun je het schootkussen gebruiken als reistafeltje achterin voor de kinderen of voorin als ondergrond voor een kaart of het schillen van een appeltje voor de chauffeur. Bedenk het maar. Er zijn ongelofelijk veel toepassingsmogelijkheden en je gaat ervaren dat je je schootkussen dagelijks gaat gebruiken.

Jeroen van Dam

Back to top