Wat is Dragon NaturallySpeaking-software?

Dragon NaturallySpeaking-software is een spraakherkenningsprogramma waarmee de gebruiker op een computer in een microfoon kan spreken, waarbij de software de gesproken woorden in een tekstprogramma omzet in tekst. Met een dergelijk softwareprogramma is typen niet nodig en kan de gebruiker een toetsenbord wegdoen. De gebruiker steekt gewoon een microfoonheadset in de juiste microfoonaansluiting, start Dragon NaturallySpeaking op zijn of haar computer en spreekt de nodige woorden en het programma vertaalt het in tekst. Met de juiste microfoon kan de gebruiker een hoge mate van nauwkeurigheid krijgen met spraak-naar-tekst vertaling. Dragon NaturallySpeaking is geweldig voor diegenen die mogelijk niet kunnen typen of gewoon niet willen.

Om Dragon NaturallySpeaking te gebruiken, moet een gebruiker eerst de headset trainen zodat het programma weet hoe de gebruiker praat en of de headset in staat is om naar een hoog niveau te scoren. Tijdens deze training leest de gebruiker slechts enkele alinea’s terwijl de computer begrijpt hoe de gebruiker praat. Zodra de training is voltooid, kan de gebruiker beginnen met praten en zal het programma de woorden in tekst vertalen. Houd er echter rekening mee dat praten met Dragon NaturallySpeaking een beetje anders is dan normaal praten. Om het programma te laten werken, moet je wennen aan een paar conventies. Om ervoor te zorgen dat het programma de vereiste interpunctie doet, zoals een zin eindigen met een punt, komma’s invoegen en nieuwe alinea’s beginnen, moet u ze in uw zinnen uitspreken. Als u bijvoorbeeld een zin aan het einde van de zin wilt beëindigen, moet u het woord ‘punt’ zeggen. Om een ​​komma in een zin te plaatsen, moet je het woord “komma” zeggen. Om een ​​nieuwe alinea te beginnen, moet je ‘Nieuwe alinea’ zeggen. Dit lijkt in eerste instantie misschien ongemakkelijk, maar nadat je het programma een tijdje hebt gebruikt, raak je eraan gewend.

Al met al is Dragon NaturallySpeaking geweldig voor diegenen die het typen willen afschaffen en gewoon op een bureau willen zitten, misschien met hun voeten erop, en gewoon in een microfoon willen praten en hele documenten willen schrijven. Deze software is gemaakt door een bedrijf met de naam Nuance en is momenteel up to versie 11.

Jeroen van Dam

Back to top