Vier miljoen snurkers in Nederland

Ruim 23% van alle Nederlanders snurken. Dat zijn 4 miljoen Nederlanders. De meerderheid hiervan zijn mannen en een beetje een luide snurker kan tot wel 70 decibel aan geluid produceren. Dat is ongeveer even luid als de gemiddelde stofzuiger! Heel vervelend dus. Waar komt snurken vandaag en misschien nog belangrijker, hoe kom je ervan af?

Oorzaken van snurken

Snurken wordt veroorzaakt door de tong. Veel mensen denken dat het met de neus te maken heeft, maar dat is dus niet zo. Als je gaat slapen verslappen al je spieren. De tong is ook een spier die hier onder ‘lijd’. Hierdoor kan de tong een stukje wegzakken in de keel en de luchtweg verkleinen. Het snurkgeluid wordt veroorzaakt door de trillingen die vrijkomen als de lucht bij elke ademhaling door een nauwe doorgang heen moet.

Snurken kan genetisch bepaald zijn, maar ook alcohol, medicijngebruik en overgewicht kunnen een rol spelen bij snurken. Alcohol en sommige medicijnen kunnen de spieren nog meer verslappen waardoor snurken ontstaat of verergert en door lichaamsbouw kan iemands tong dikker of keelgat smaller zijn. Het laatste interessante weetje over de oorzaken van snurken is dat het vaak erger wordt in de zomer. Omdat mensen langer opblijven om van de zomeravonden te genieten, gaan ze later en vermoeider naar bed waardoor de spieren sneller verslappen.

Snurkoplossingen

Omdat snurken erg vervelend kan zijn, zijn er al veel onderzoeken gedaan naar oplossingen voor dit probleem. Sommige serieus en andere wat minder. Een van de serieuze oplossingen is een anti snurk beugel. Dit is een simpel bitje wat de snurker ‘s nachts in kan doen. Het wordt over het bovengebit geplaatst en zorgt ervoor dat er meer ruimte komt in de luchtpijp. Op deze manier wordt de luchtpijp niet geblokkeerd door de tong of andere zachte delen uit de keel en wordt het snurkgeluid voorkomen. Een minder serieuze oplossing is het plaatsen van een ananasplant in de slaapkamer. Door sommige media wordt dit wel eens een antisnurk plant genoemd, maar deze plant doet helemaal niets om snurken te voorkomen.

Jeroen van Dam

Back to top