Je weet vast wel dat er aan verbouwen en bouwen risico’s verbonden zijn. Niets voor niets dat je om te werken in deze sector een VCA diploma moet hebben. Deze informatie om veilig te werken moet natuurlijk in het dagdagelijkse leven worden ingezet. In dit artikel geven we een checklist om altijd en overal veilig te werken.
1.Draag beschermende kleding
Ga je de bouwplaats op? Zorg dan dat je beschermende kleding draagt. Geen excuses. Houd niet alleen jezelf aan deze standaarden, maar spreek ook je collega’s aan wanneer dit nodig is. Er kan immers nog steeds iets gebeuren op het moment dat iemand de bouwplaats op wandelt, terwijl hij of zij bijvoorbeeld de veiligheidshelm aandoet.
Check dus vooraf welke kleding gewenst is voor jouw baan en activiteit die jij op de dag gaat doen. Denk hierbij aan een veiligheidshelm en -bril, gehoorbescherming en je slipvaste werkschoenen.
2.Kijk uit voor jezelf en je collega’s
Zoals net al gezegd is het goed om ook op je collega’s te letten. Alhoewel elke werknemer een eigen taak heeft, werk je toch nooit alleen. Soms zie je dan ook de werkzaamheden van collega’s terwijl je bezig bent met je eigen taken.
Zie jij een van jouw collega’s risicovol werken of de regels breken? Spreek deze persoon er dan op aan. Wil hij of zij niet luisteren? Vraag dan voor een nieuwe veiligheidscursus aan je leidinggevende. Hoe vervelend dit ook kan zijn om iemand aan te spreken, op de bouwplaats ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je collega’s.
3.Laat de machines regelmatig controleren
Van een minikraan tot een hoogwerker of een bouwlift, op de werkplaats zijn allerlei machines te vinden. Het is belangrijk dat elke bouwmachine die je gebruikt regelmatig wordt gecontroleerd, zodat je zeker weet dat je veilig kunt werken. Zorg er hierbij voor dat het duidelijk is wie hiervoor verantwoordelijk is en wie de controle uitvoert.
Wil jij een minikraan huren? Let er dan op dat ze machines gekeurd en gecontroleerd worden. Zo weet je zeker dat je goed zit.
4.Oefen op eerste hulp
Iedereen die op de bouw werkt heeft een veiligheidscursus gedaan. Hier leer je over eerste hulp. Maar in veel bedrijven wordt deze info tussendoor niet herhaald. Dit kan ervoor zorgen dat de kennis minder wordt en mensen niet meer weten hoe ze precies moeten handelen wanneer er iets ergs gebeurt. Het is daarom goed om bijvoorbeeld posters over eerste hulp op te hangen of om elke paar maanden een korte sessie te houden waarin dit wordt herhaald. Zorg er uiteraard ook voor dat er een EHBO-koffer op de bouwplaats te vinden is en dat een BHV’er in de buurt is.
Met welke zaken houden jullie rekening om veilig te kunnen werken?