Als je te maken hebt met geluidsoverlast dan is het belangrijk om stappen te ondernemen. Er zijn immers verschillende opties die je af kan gaan bij geluidsoverlast buren. Het inzetten van de politie is uiteindelijk de laatste optie die je in kan zetten, aangezien het belangrijk is om eerst andere middelen te gebruiken. Zodra je te maken hebt met geluidsoverlast dan is het eerst verstandig om dit objectief vast te stellen. In Nederland is het immers niet verboden om geluid te maken en het is tevens niet verkeerd als de buren dit horen. Daarbij geldt dat er echter wel grenzen zijn waar iedereen zich aan moet houden.
Geluidsoverlast objectief vaststellen
Wellicht vraag jij je af hoe je objectief vast kan stellen dat er sprake is van geluidsoverlast. Immers zijn de grenzen waarmee geluidsoverlast wordt bepaald voor iedereen anders. De een heeft eerder last van het harde geluid bij de buren dan de ander. Echter zijn er in Nederland tevens objectieve maatstaven waarmee wordt vastgesteld dat er sprake is van geluidsoverlast. Aan de hand van apparatuur kan je achterhalen hoeveel decibel aan geluid wordt geproduceerd. Indien het overdag is dan geldt er een limiet van 35 decibel, in de nacht is er sprake van een grens van 25 decibel.
Kiezen voor de juiste stappen
Zodra je hebt vastgesteld dat er sprake is van geluidsoverlast dan kan je bepaalde stappen ondernemen. De stap die je neemt is afhankelijk van de sociale situatie. Het inzetten van de politie of de woningeigenaar dient als de laatste stap te gelden aangezien je hiervoor meerdere acties kan ondernemen. Als je buurtgenoten hebt dan is het verstandig om aan hen te vragen of zij ook last hebben van het geluid. Indien dit het geval is dan kan je gezamenlijk in actie komen en bij de buren die de overlast veroorzaken vragen of het geluid voortaan wat zachter kan. Het helpt vaak tevens om een schriftelijk verzoek bij de buren in te dienen.