Tips voor het kiezen van de juiste keukenkleuren

Kleuren hebben een grote invloed op de look en feel van je keuken. Zorg ervoor dat je kleuren kiest die de kamer aanvullen!

Het lijkt misschien gemakkelijk om te doen, maar het kiezen van kleuren voor jouw blanco canvas van een keuken moet zorgvuldig worden overwogen, zodat je geen beslissing neemt waar je later spijt van krijgt. Je keuken is vaker wel dan niet de drukste kamer in je huis, dus het is belangrijk om een toon te zetten die bij iedereen past. Als je kleur introduceert met de verf die je op jouw muren wilt aanbrengen, is dat een gemakkelijke oplossing als je van gedachten verandert of besluit dat misschien fel geel niet de beste kleur was die bij jouw blauwe kasten passen. Maar als er kleur wordt toegevoegd aan dure apparaten en kasten, dan kijk je naar een veel grotere rekening. Hier zijn een paar tips die je zullen helpen om tot de juiste beslissing te komen.

#1 Keep things neutral

Neutrale kleuren komen in elke tijd terug dus dat is zeker een ‘keeper’. Als jij jouw apparaten ook bij het gebruikelijke witte of roestvrij staal houdt, kan je krachtigere kleurspatten introduceren met dingen die gemakkelijker kunnen worden veranderd als jij een nieuwe look wilt: tapijten, afbeeldingen, gordijnen, achterwanden en kleine apparaten, zoals waterkokers, broodroosters en magnetrons. Of je kan interesse toevoegen met gekleurde tegels en contrasterende werkbladen. Je kan zelfs overwegen om terug te schakelen naar een meer neutrale kleur als de nieuwigheid verdwijnt.

#2 Denk aan de verlichting

Hoe jouw keuken verlicht is, kan van grote invloed zijn op de manier waarop kleuren worden weergegeven. Hoe meer natuurlijk licht jij in jouw keuken krijgt, hoe natuurgetrouwer de kleuren zullen zijn. Donkere kleuren absorberen licht als een spons en kunnen een kleine kamer er nog kleiner uit laten zien, vooral ’s nachts wanneer de enige lichtbron kunstmatig is. Als je keuken aan de kleine kant is, maar je wilt toch kleur toevoegen, probeer dan gewoon een accentkleur op één muur te schilderen om een beetje drama en interesse toe te voegen zonder dat de kamer claustrofobisch aanvoelt.  Of als je denkt dat witte kasten saai zijn, kies dan voor lichte gekleurde kasten die kleur injecteren zonder al het licht te absorberen en de ruimte krap te maken.

#3 Vergeet niet …

Wanneer jij jouw kasten, vloer en werkbladen kiest, bekijk dan hoe zij de ruimte in beslag nemen en geef die dan goede kleuren. Dit zijn de grootste kleurvakken dus bedenk hoe ze zullen samenwerken voordat jij elders kleur gaat introduceren.

Wil je het graag bespreken met iemand die keukens op maat maakt? Ga dan op zoek naar een

keuken op maat in Eindhoven of een andere stad.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top