Rittenregistratie: wat is het en waarom is dit zo belangrijk?

Rijd jij in de auto van de zaak? Dit klinkt ideaal! Toch kan je niet eindeloos kilometers maken met de auto van de zaak. De belastingdienst ziet een auto van de zaak als loon in natura, dus moet ook over dit loon belasting worden betaald. Meer informatie over belasting in Nederland vind je op Wikipedia.

De belastingdienst kan je gegevens zomaar opvragen. Door goed je rittenregistratie bij te houden heb je altijd je gegevens bij de hand, ook wanneer de belastingdienst ze opvraagt.

 

Wat is rittenregistratie?

Als ondernemer houd je voor de belastingdienst bij hoeveel kilometer je voor privégebruik hebt gereden met een bedrijfsauto. Als dit hoger is dan 500 kilometer per jaar krijg je een dure bijtelling. Pas hier dus mee op. Als je de grens over gaat, moet je die vóóraf aangeven bij de belastingdienst. Als de rittenregistratie niet klopt, loop je risico op een boete.  Dit kan zowel gelden voor de werkgever als de werknemer. Elke rit die je hebt gemaakt, moet je kunnen verantwoorden.

Waar ligt de scheiding tussen privé en zakelijk?

De belastingdienst heeft hier duidelijke regels voor opgesteld. Als je naar je werk rijdt of terug naar huis is dit een zakelijke rit. Het is wel de bedoeling dat je volgens de gebruikelijke route rijdt. Ook een rit naar een klant is zakelijk. Je kan bijvoorbeeld wel met de auto van de zaak op vakantie. Maar zodra je de grens overgaat zal je zelf de brandstof moeten betalen. Je zit dan vrij snel aan het maximum privé kilometers.  Als je van je gebruikelijke route afwijkt, worden deze kilometers ook als privé kilometers gezien.

Hoe kan je makkelijk je rittenregistratie bijhouden?

Het lijkt veel werk, maar je kan jezelf een hoop tijd besparen. Je kan ervoor kiezen om het in een Exel bestand bij te houden maar er zijn ook betere opties. Met de rittenregistratie van EuropeTrack houd je controle en voorkom je bijtelling. Voor een instapbedrag van slechts €5,95 in de maand heb je al fiscaal sluitende rittenregistratie met keurmerk. De rittenregistratie is snel geïnstalleerd en is makkelijk in gebruik. Dit gaat je veel tijd besparen!

Jeroen van Dam

Back to top