Tips als je als student gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland

Ben jij student en ga je binnenkort naar het buitenland voor studie of stage? Of heb je besloten dat je een tijdje gaat reizen? Dit is een ervaring die je nooit meer in je leven gaat vergeten. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent tijdens je reis of buitenlandse ervaring. Wij hebben hieronder een aantal dingen op een rij gezet die je niet moet vergeten.

Zorgverzekering

Als je een tijdje naar het buitenland gaat, is het erg belangrijk dat je een zorgverzekering hebt die hier bij past. Blijf je binnen Europa of ga je buiten Europa? Ga je korter dan 180 dagen of langer? Dit zijn aantal punten waar je goed op moet letten. Een tijd naar het buitenland kost veel geld voor een student. Als student wil je daarom een goedkope zorgverzekering. Neem voordat je weg gaat genoeg tijd hiervoor en ga je zorgverzekering vergelijken met andere maatschappijen. Zit je goed met de huidige zorgverzekering of is het gunstig om over te stappen? Dit kan je een hoop geld besparen!

Visum

Als je buiten Europa gaat reizen, is het bij veel landen noodzakelijk om een visum te hebben. Er zijn twee soorten visums, een zakelijk en een toeristisch visum. Als je naar een bestemming gaat waar je geen visum voor nodig hebt is het nog steeds handig om te checken of je paspoort nog ten minste 6 maanden geldig is, of je genoeg geld op je rekening hebt en of je een bewijs hebt van je vluchten en huisvestiging.

Studiebeurs

Als je in het buitenland gaat studeren of stage gaat lopen kan dit met een Erasmus+ beurs. De beurs is een tegemoetkoming in de reiskosten en een vergoeding voor de extra verblijfskosten. Het bedrag is afhankelijk van het land waar je heen gaat en welke opleiding je doet. Aan de Erasmus+ doen alle lidstaten van de EU mee, met nog een aantal andere landen. Je kan de beurs aanvragen via jouw onderwijsinstelling.  

Jeroen van Dam

Back to top