Op zoek naar nieuwe basketbalschoenen? Waar moet je op letten?

Aanschaffen van nieuwe basketbalschoenen kan soms een uitgebreide zoektocht worden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten schoenen die ook allemaal hun eigen specificaties hebben.

Veel mensen denken aan hoge lederen schoenen die lekker strak om je enkel zitten. Dit was vroeger (1980/1990) ook zeker het geval. De schoenen werd vaak van stevige, relatief zwaar materiaal gemaakt zodat je het idee had dat je voet goed zat ingepakt. Basketbalschoenen van toen waren vaak kleurloos met bruine zolen zodat er geen strepen achterbleven op de zaalvloer.

Tegenwoordig is dat anders. Sterker nog, het is eigenlijk het tegenovergestelde van vroeger. De schoenen van nu zijn niet meer allemaal hoog of van leer maar juist lager en van mesh of andere stoffen. Door deze lichtere materialen is het dragen van deze schoenen prettiger en luchtiger. Stevigheid van de nieuwe basketbalschoenen is ook flink verbeterd. De zolen zijn nog steeds stevig maar tegelijkertijd meer afgerond voor een betere afwikkeling van de voet.

Iedereen heeft weer verschillende voorkeuren als het gaat om Basketbalschoenen kopen.

Vooral het kiezen van de juiste basketbalschoenen is vaak een lastig, als je niet weet wat precies de verschillen zijn. Laat je daarom altijd goed informeren of ga zelf op onderzoek uit om te kijken wat het best bij jou past! Hieronder vind je een checklist die je helpt om de juiste schoenen te kiezen.

  • Schoenmaat

De maat van de meeste basketbalschoenen is true to size. Om zeker te zijn dat je tijdens het sporten geen last krijgt van tenen of ander delen van je voet, adviseren wij altijd een halve soms hele maat groter te pakken dan je sneakers. Houd er rekening mee dat er ook nog een dikke sportsok in komt!

  • Speelstijl

De positie in het veld bepaald vaak ook de soort schoen. Ben jij een snelle wendbare speler is het fijn om een schoen te kiezen die daar bij past. Een schoen met een flexibele (iets wat ronde) zool zorgt voor een snel reactievermogen zodat jij als eerst bij de bal bent. 

  • Gewicht en materiaal

Het gewicht in van de schoen is ook cruciaal bij het snel kunnen reageren. Een lichte schoen van bijvoorbeeld mesh of woven fabric, voelt licht aan en ademt goed. Ben jij een zwaardere speler die graag wat stevigheid in de schoenen wil, zoek dan naar schoenen met synthetisch leer voor een stevig gevoel. Er zijn ook schoenen met zolen die stijf aanvoelen. Deze zolen zorgen voor een stevige enkel ondersteuning alleen zijn vaak minder wendbaar.

Jeroen van Dam

Back to top