Multifocaal, torisch of gekleurd: wat weet jij over lenzen?

Een groot deel van de Nederlanders draagt een bril of lenzen om beter te kunnen kijken. Waar de één echter genoodzaakt is om lenzen te dragen voor het kunnen lezen van de kleine lettertjes op een verpakking, is de ander afhankelijk van dit product om het van veraf goed te kunnen zien. Wie echter dacht dat verziendheid en bijziendheid het enige onderscheid is dat gemaakt wordt bij lenzen, heeft het mis. Zo kun je multifocale, torische of gekleurde maandlenzen bestellen en bestaan er ook nog varianten die je voor een kortere periode kunt dragen, zoals een dag of week. Ben jij benieuwd wat de verschillen zijn tussen deze soorten lenzen? Lees dan snel verder om erachter te komen!

De verschillende soorten lenzen op een rijtje

Ben jij op zoek naar nieuwe lenzen of zou je er graag meer over willen weten? Een goede strategie is dan lenzen vergelijken, te beginnen bij multifocale lenzen. Wanneer jij het zowel van veraf als dichtbij niet meer goed kan zien, zal je namelijk lenzen nodig hebben die de twee sterktes in één lens samenvoegen. Dit worden multifocale lenzen genoemd, waarmee je een leesbril en bril voor veraf vervangt. Multifocale lenzen zijn echter zeker niet hetzelfde als torische lenzen. Torische lenzen zijn lenzen met cilinder,  die geschikt zijn voor ovaalvormige ogen (dit heet ook wel astigmatisme). Wil je tijdelijk je oogkleur veranderen? Dan kun je kleurlenzen bestellen. Met kleurlenzen kun je zien hoe je eruitziet met bijvoorbeeld blauwe, bruine, grijze of groene ogen! Kleurlenzen zijn ook beschikbaar zonder sterkte, waardoor ze zeker geschikt zijn voor een feestje als je normaal geen lenzen of bril draagt.

Aanvullende hulpmiddelen voor het indoen van lenzen

Wist jij dat je er met alleen de aanschaf van lenzen nog niet bent? Om je lenzen namelijk schoon te houden, is het van belang dat je lenzenvloeistof in huis hebt. Als je maandlenzen of weeklenzen draagt is het ook belangrijk om regelmatig een nieuw, schoon lenzendoosje te gebruiken.

Jeroen van Dam

Back to top