Kattenliefhebbers: welke kattenluik past bij jouw kat?

Elke kat is uniek, daarom zijn er ook diverse soorten kattenluiken. Maar welk luik past het beste bij jou kat? Hieronder vind je enkele tips.

Het formaat

Hoe groot het kattenluik moet zijn hangt af van het gewicht van je kat. Een gemiddelde grootte van een kat is 7 kilogram. Wanneer je kat zwaarder weegt dan 7 kilogram, kan je het beste kiezen voor een groter luik die geschikt is voor katten tot 10 kilogram.

Diverse soorten kattenluiken

En zijn verschillende soorten kattenluiken. Een standaardluikje kent iedereen. Ook hiervan zijn verschillende soorten beschikbaar zodat ze in elke deur passen. Zo zijn er ook luiken die in muren en glas geplaatst kunnen worden. Deze hebben wel speciale onderdelen nodig om gemonteerd te worden. Er is ook een kattenluik met een magneetstrip om tocht tegen te gaan, maar er bestaan ook kattenluikjes met een magneetsluiting. Bij deze luikjes draagt je kat een magneet om zijn halsband. Als je kat in de buurt komt, dan gaat hij open. Een kattenluik met chip werkt eigenlijk hetzelfde. Een kattenluik met chip werkt via de chip die is geregistreerd bij de dierenarts. Je kunt verschillende chips programmeren in het luik.

Hoe leer je dat je kat door het luik gaat?

Wanneer je wilt dat je kat gebruik gaat maken van het luik, is het handig om aan je kat te laten zien dat het buiten niet gevaarlijk is. Vervolgens til je met je hand het luikje op en lok je de kat door het luikje met een touwtje of een ander speeltje aan de andere kant te houden. Het is aan te raden om hiermee te beginnen in de zomer omdat katten meer van warmte houden. Ook moet je er rekening mee houden dat je kat pas naar buiten mag na 6 maanden. Lukt het niet alleen met een speeltje, probeer dan snoep of eten.

Jeroen van Dam

Back to top