Je tuin ophogen

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om je tuin op te hogen. In dit artikel vertellen we je daar wat meer over.

Waarom een tuin ophogen?

Om verzakkingen van bijvoorbeeld bestrating, oprit of een gazon te voorkomen is het belangrijk om een stevige ondergrond te hebben. Dit doe je door de tuin te egaliseren en daarvoor zul je ook de tuin moeten ophogen.

Daarnaast kan het nodig zijn om de tuin op te hogen om zo de afwatering te verbeteren. Door te zorgen dat de tuin een beetje afloopt kun je het water in de gewenste richting sturen.

Tenslotte kun je de tuin ook ophogen om hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, bijvoorbeeld voor een verhoogd terras of een mooie zitkuil.

Tips voor het ophogen van je tuin

Wanneer je de tuin wilt gaan ophogen, is het belangrijk om eerst een plan te maken. Denk goed na over de reden waarom je de tuin gaat ophogen, welk gedeelte van de tuin je wilt laten ophogen en waarmee je dit wilt gaan doen.

Ook is het belangrijk om goede grond of zand te gebruiken voor het ophogen van je tuin, om problemen met onkruid of ziektes voor bomen, struiken en andere beplanting te voorkomen. Kijk zeker goed uit met grond die je gratis af kunt halen, omdat je niet weet wat daar allemaal in zit.

En houd er tenslotte rekening mee dat een tuin ophogen geen gemakkelijke klus is. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het zeker het overwegen waard om dit uit te laten voeren door een professional. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt en dat je later geen problemen met verzakkingen of andere ellende krijgt.

Kosten voor het ophogen van je tuin

De kosten voor het ophogen van je tuin zijn voor het grootste deel afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt laten ophogen en hoeveel hoogteverschil er overbrugd moet worden. Andere factoren die van invloed kunnen zijn, zijn het aanbrengen van drainage en de materialen die je gebruikt voor het ophogen van je tuin.

Jeroen van Dam

Back to top