Hoe is puzzelen ontstaan?

Puzzelen is een heerlijk ontspannen hobby die je even volledig de tijd kan laten vergeten. Het is dan ook niet gek dat onze puzzelverlaving ver terug gaat in de geschiedenis. Het is misschien nog wel leuker om te weten dat puzzelen helemaal niet als hobby is bedacht. Aan wie je het vraagt, is de eerste legpuzzel in 1760 of 1767 uitgevonden. Europese kaartenmakers gebruikte de legpuzzels namelijk om de op hout geplakte kaarten in stukken te snijden. Elk land werd keurig uitgezaagd en op deze manier was er een perfecte methode gevonden om de geografische ligging van landen aan andere te leren.

Van raadsels naar legpuzzels

Puzzelen zit in het menselijk bloed. Al in de Griekse tijd bedachten mensen raadsels voor andere om op te lossen. Raadsels zijn misschien heel anders dan legpuzzels, maar vallen toch allebei onder puzzelen. De raadsels zijn zo populair gebleven door de tijd, dat er nog vele raadsels in de middeleeuwen zijn verzonnen. Dat raadsels de tand der tijd hebben weerstaan, blijkt uit de hedendaagse tijd. Waarschijnlijk weet jij ook enkele goede raadsels voor andere om op te lossen. Met de legpuzzels van de 18e eeuwse kaartenmakers duurde het daarom ook niet lang voor een nieuw soort puzzel als hobby werd geboren.

Puzzelverslavingen

De leermethode van het puzzelen sloeg zo goed aan dat eigenlijk direct een nieuw kinder speelgoed was geboren, waar ze ook nog is van konden leren. Het duurde tot het begin van de 20e eeuw voordat ook volwassenen mee gingen puzzelen. Dit was een snelle overgang van kinderspeelgoed tot puzzelverslavingen onder volwassenen. Maaltijden werden overgeslagen om net dat laatste stukje op zijn plek te krijgen.

Voor de echte doorzetter

Door de productiemethode van die tijd waren de meeste puzzels ook bijzonder lastig omdat de verschillende stukjes veelal dezelfde kleur hadden. Daarnaast zaten de stukjes nog niet zo goed vast waardoor een nies je hele avond werk teniet kon doen. Je kreeg vervolgens ook geen voorbeeld van de puzzels en het was dan ook veelal een verrassing wat erop stond totdat deze af was. De puzzels van vroeger waren dan ook voor de echte doorzetters en vandaag de dag zijn we er dus een heel stuk op vooruit gegaan.

Puzzelen is nog steeds populair

Vandaag de dag is puzzelen nog steeds populair en net zo leerzaam. Iedereen heeft wel eens een puzzel gelegd en tijdens de corona periode maakte deze bezigheid ook weer een flinke piek. Er wordt geschat dat er vandaag de dag meer dan 21.000 actieve puzzelaars zijn. Is het bij jou ook gaan kriebelen om weer eens te puzzelen. Kijk dan eens tussen de verschillende puzzels van Marjems, zoals de Ravenburger puzzels. Vandaag besteld = morgen in huis!

Jeroen van Dam

Back to top