De top 10 sterkste metalen op aarde

Lijstjes: we zijn er allemaal dol op. Daarnaast is het handig voor ingenieurs, architecten tot klussers en vakmannen welk metaal ze het beste voor hun project kunnen gebruiken. Het groeperen van materialen op basis van sterkte is dan ook zo oud, en in werkelijkheid ouder, dan de weg naar Rome. Toch is sterkte een basaal begrip en zijn er verschillende eigenschappen die de sterkte van metaal bepalen.

Bepalen van de sterkte

Bij het bepalen van de sterkste metalen in dit artikel, is er naar vier eigenschappen van het metaal gekeken:

 • Treksterkte: de treksterkte bepaalt hoe goed een metaal bestand is tegen uit elkaar getrokken worden. Dit kan je vergelijken met het uit elkaar trekken van koekjesdeeg. Een metaal zal je met je handen niet zo snel uit elkaar trekken, maar met genoeg kracht is dit gewoon mogelijk.
 • Druksterkte: dit is de tegenhanger van treksterkte. Hierbij wordt gekeken hoe goed een materiaal kan als deze in elkaar wordt gedrukt. Hierbij wordt vaak de Mohs-schaal gebruikt. Dit is een getal van 1 tot 10 waarbij 10 het hoogst haalbare is.
 • Opbrengst sterkte: opbrengst sterkte bepaald hoe goed een metalen buis of balk bestand is tegen buigen permanente vervormingen.
 • Impactsterkte: Dit is het vermogen van een materiaal om impact te weerstaan ​​zonder te breken. Zo is diamant een 10 op de schaal van Moh, maar versplintert deze al na een directe slag met een hamer. Metaal haalt een minder hoge scoren, maar zul je niet snel verbrijzelen als je er met een hamer op gaat slaan.

Legeringen versus natuurlijke metalen

Een legering is een combinatie van verschillende metalen. Legeringen worden gemaakt om een materiaal met unieke eigenschappen te creëren. Meestal is het versterken van het materiaal de belangrijkste rede. Een voorbeeld van een legering is staal. Dit is een combinatie van ijzer en koolstof en bij elkaar veel sterker dan zijn elementaire componenten.

Het lijstje

Omdat metalen zulke verschillende eigenschappen hebben, is het lastig een geordende lijst van sterk naar zwak te maken. Het ligt er namelijk net aan welke eigenschappen je het belangrijkst vindt, waardoor ieder lijstje anders zou uitkomen. De lijst bestaat dus uit de 10 sterkste metalen in willekeurige volgorde:

 • Koolstofstaal: het oudste metaal uit het lijstje en nog steeds erg populair in de bouw, industrie en scheepvaart.
 • Roestvrij staal: dit staal is vooral bekend om zijn sterke corrosie bestendigheid en is daarom populair voor verschillende toepassingen. Dit staal kan dus ook in sterkte goed meekomen.
 • Wolfraam: wolfraam staat bekend omdat deze de hoogste treksterkte heeft van alle metalen. Nadeel is dat het snel broos wordt en versplintert.
 • Wolfraamcarbide: Een legering van wolfraam en koolstof. Erg populair om te gebruiken voor gereedschappen met snijkanten zoals messen, cirkelzagen en boren.
 • Staal-ijzer-nikkellegerin: er zijn verschillende variaties op deze legering, maar alle zorgen ze voor een verhoging van de vloeigrens en treksterkte waardoor deze zijn plaats in het lijstje dik verdient.
 • Titanium: dit natuurlijke metaal heeft de hoogste treksterkte tot dichtheidsverhouding van alle metalen. Titanium legeringen zijn sterk en licht en daarom populair in de lucht- en ruimtevaart.
 • Titaniumaluminide: een legering van titanium met aluminium en vanadium.
 • Inconel: Een superlegering van austeniet, nikkel en chroom. Het weet zich stand te houden in extreme temperaturen waardoor het wordt gebruikt in hogesnelheidstreinen en kernreactor toepassingen.
 • Chroom: niet alleen mooi in de badkamer, maar ook het hardste metaal wat er is op de schaal van moh. Chroom is daarom populair om toe te voegen aan legeringen.
 • IJzer: last but no least staat ijzer. IJzer wordt al millenniums gebruikt voor gereedschappen en wapens. Tegenwoordig wordt het nog steeds voor verschillende toepassingen gebruikt.

Metaal voor jouw project

Op zoek naar het sterkste metaal voor jouw project? Bij Metaalcenter is er een verscheidenheid aan metaalproducten zoals stalen buizen. Makkelijk online besteld en verzekerd van professioneel en kwalitatief advies.

Jeroen van Dam

Back to top