Welke ICT-baan past het beste bij jou?

Er zijn veel verschillende soorten ICT-banen, waarvan sommige spraakmakender zijn dan andere. Elke baan is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoeften van individuen en bedrijven in deze steeds veranderende wereld. Bedrijven als ictzaakwaarnemer.nl bieden vacatures in de ICT aan om de vraag en aanbod op dit gebied bij elkaar te brengen. Een baan op het gebied van ICT is bijvoorbeeld software developer of informatie architect. Een software developer. Een software developer is iemand die software ontwikkeld waarop je programma’s website en ook apparaten en machines op kan laten draaien. Vaak ben je niet alleen bezig met het ontwikkelen van nieuwe software, maar ook met het aanpassen van bestaande. Daarnaast kan een informatie architect werken aan verschillende dingen, zoals applicaties en informatieobjecten van een organisatie, maar ook aan de organisatie en haar processen zelf. Er zijn talloze banen in de ICT, en hieronder beschrijven we er nog een aantal.

Datawarehouse beheerder of -manager

Een Datawarehouse beheerder of manager is verantwoordelijk voor het ontwerp, de implementatie en het beheer van een datawarehouse. Zij zorgen ervoor dat data tijdig en accuraat worden verwerkt in een datawarehouse. Dit is een van de vacatures in ICT waarbij men de taak heeft om een ​​database te ontwerpen om informatie uit meerdere bronnen op te slaan. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor het bedenken van hoe de database door verschillende teams binnen een organisatie zal worden gebruikt.

Database Administrator

Een database administrator of een DBA is een baan die betrekking heeft op het ontwerp, de implementatie en het beheer van databasesystemen. Databases verwijzen naar de verzamelingen gegevens die zo zijn georganiseerd dat ze gemakkelijk kunnen worden opgehaald en beheerd. De DBA is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat alle gegevens die in de database zijn opgeslagen, nauwkeurig, betrouwbaar en veilig zijn. Daarnaast helpt een database administrator ook bij de ondersteuning van het bedrijfsproces. Ze maken namelijk steeds back-ups van de gegevens zodat andere medewerkers altijd door kunnen blijven werken.

Information security manager

Een Information Security Manager is verantwoordelijk voor het beveiligen van informatiesystemen en het beheersen van de risico’s die hiermee gepaard gaan. Ze hebben ook de taak ervoor te zorgen dat de systemen up-to-date en veilig zijn en voldoen aan de wetgeving. Deze baan vereist kennis van IT-concepten zoals cyberbeveiliging en gegevensbescherming. Een goed begrip van de principes achter deze concepten is nodig, samen met ervaring bij het implementeren ervan. Op deze manier kunnen ze op de juiste manier worden toegepast op praktijksituaties. Er zijn nog tal van andere banen in de ICT. Er zit zeker iets tussen wat bij jou past!

Jeroen van Dam

Back to top