Delfts blauw is Nederlands trots en een antiek en goed onderhouden servies, of zelfs serviesstuk, kan vandaag de dag zelfs nog voor duizenden euro’s verkocht worden op de veiling. In de 17e eeuw werd Delfts blauw ontwikkeld, waar het in de 18e en 19e eeuw immens populair werd. Delfts blauw is internationaal gezien een symbool voor de Nederlandse kunst en past zeker in het rijtje met schilders als Vermeer en Rembrandt. Op deze pagina lees je hoe Delfts blauw ooit is ontstaan en kom je erachter of Delfts blauw alléén in Delft werd geproduceerd.
Hoe is Delfts blauw ooit ontstaan?
Royal Delft is ooit voortgekomen uit de inspiratie die men in Nederland uit Chinees Porselein haalde. Het blauw met witte Chinese porselein was een statussymbool en iedere belangrijke familie in Europa wilde er kunst van in huis hebben. Doordat een belangrijk ingrediënt voor dit aardewerk, kaolien genaamd, in Europa niet beschikbaar was, besloten aardewerkfabrikanten uit Delft om met tin-glazuur te gaan werken. Dit bleek een groot succes. Eerst werden de vormen en patronen nog op de Chinese variant gebaseerd, maar later besloten de Delftenaren om ook origineel Nederlandse vormen en patronen zoals molens en tulpen op het aardewerk te schilderen.
Is Delft de enige plek waar dit prachtige servies werd en wordt gemaakt?
Delfts blauw servies komt oorspronkelijk uit Delft, vandaar dat de naam deze Nederlandse stad bevat. Doordat dit tin-geglazuurde aardewerk zo beroemd is geworden, hebben andere steden in de 18e eeuw ook voor de productie van dit unieke servies gekozen. Doordat de vraag naar dit servies in de 18e eeuw zo groot was, werd het in meerdere Nederlandse steden geproduceerd. Naast Nederland besloten ook andere Europese landen en steden zich erin te verdiepen. Je kon ook Delfts blauw geproduceerd in Londen, Bristol, Rouen en Hannover kopen.