Alle voordelen van kurkuma

Kurkuma smaakt niet alleen lekker in allerlei exotische recepten en gerechten, het brengt ook nog gezondheidsvoordelen met zich mee. In de ayurvedische geneeskunde wordt dit kruid voor van alles gebruikt. Hier een leuke lijst met voordelen om aan te denken bij het uitzoeken van je volgende recept met kurkuma.

Ontstekingsremmende werking

De belangrijkste reden waarom Kurkuma goed is voor de gezondheid komt door de ontstekingsremmende werking. Een ontstekingsremmende werking het tegen een hele hoop dingen omdat ontsteking voor veel klachten een rol speelt. Zo kan het verlichtend helpen tegen hooikoorts en bronchitis, maar wordt er zelfs gezegd dat het kan helpen bij meer ernstige ontstekingsproblemen als reuma en Crohn.

Antioxidant

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Veroudering is een voorbeeld van de oxidatieve stress die vrije radicalen kunnen veroorzaken. Kurkuma is een sterke antioxidant en kan dus helpen tegen veroudering en andere ongewenste effecten van vrije radicalen.

Beschermt de lever

Door de combinatie van de ontstekingsremmende en antioxidante werking kan kurkuma ook de lever beschermen tegen een aantal giftige stoffen. Verder stimuleert kurkuma de uitscheiding van bilirubine, gal en cholesterol, waardoor het ook helpt bij vertering van vetten, wat de lever nog meer helpt.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Kurkuma heeft ook goede effecten op het cardiovasculaire systeem. Door onder andere cholesterol te verlagen heeft het een beschermend effect op hart en vaten.  Het cholesterolverlagende effect wordt versterkt door de verhoogde omzetting van cholesterol naar gal in de lever.

Curcumine is de werkzame stof

Belangrijk om te weten is dat deze gezondheidsvoordelen en nog vele andere worden veroorzaakt door de werkzame stof in kurkuma: curcumine. In plaats van koken met kurkuma is het ook mogelijk om deze curcumine rechtstreeks in te nemen als voedingssupplement.

Mocht je nu geïnspireerd zijn om meer met kurkuma te doen, kan ik De Kurkumaspecialist van harte aan raden voor alle kurkuma producten die je maar kunt wensen!

Jeroen van Dam

Back to top