Voor wie is een kredietverzekering geschikt?

Iedere ondernemer kan een kredietverzekering afsluiten. Zo, dat was een kort antwoord. Is dat alles? Nee, er zijn namelijk veel factoren die mee moeten spelen in het besluit of jij deze verzekering wil afnemen. Dat het door iedereen af te sluiten is, betekent namelijk niet dat het voor iedereen ook werkelijk nut heeft.

Voor wie is een kredietverzekering nuttig?

Dit is eigenlijk een belangrijker vraag dan die we hiervoor stelde. Met een kredietverzekering verzeker je onbetaalde rekeningen voor wanneer jouw klanten niet kunnen betalen. Het fijne aan dit type verzekering is, is dat hij volledig op maat af te nemen is. Zitten jouw klanten in het buitenland? Geen probleem. Wil je enkel een bepaalde klant of project verzekeren? Dat wordt geregeld. Gelieve maar een deel van je krediet verzekeren zodat je premies laag blijven? Het kan allemaal. Maar, het feit dat hij op maat af te nemen is, betekent niet dat jij hem nodig hebt. Hiervoor moet je eerst je type klant bekijken. Lever jij direct aan de consument en betalen zij vooraf? Dan is deze verzekering écht overbodig. Betalen jouw klanten op factuur en zijn dit grote bedragen? Dan is het zeker het overwegen waard.

Vergeet geen kredietwaardigheidscheck te doen

Werk jij dus met het laatste type klant die we net hebben omschreven? Dan ben jij wellicht vaak nerveus wanneer een betalingstermijn bijna is verstreken, en je nog geen geld hebt ontvangen. Iets wat jou gerust kan stellen én kan vertellen of je een kredietverzekering nodig hebt, is een kredietwaardigheidscheck van je klanten. Hiermee kun je checken of het bedrijf waar je zaken mee doet financieel gezond is en jouw rekeningen kan betalen. Je kunt deze check zelf uitvoeren door jaarrekeningen op de te vragen bij de Kamer van Koophandel. Om een uitgebreider profiel te creëren, bijvoorbeeld wanneer je niet blij bent met de jaarrekeningen, kun je deze check laten uitvoeren door een gespecialiseerd bureau of een kredietverzekeraar.

Jeroen van Dam

Back to top