Ondernemers opgelet! Zo voorkom je faillissement

Wist je dat een onvoldoende cashflow en niet of te laat betalende klanten, een paar van de meest voorkomende redenen van faillissement zijn? En wist je dat dit eigenlijk heel eenvoudig te verzekeren is? Met een kredietverzekering en goed debiteurenbeheer ben je goed verzekerd tegen omzetverlies en is je winst (bijna) gegarandeerd!

Omzet verzekeren

Je omzet verzekeren kan makkelijk met een kredietverzekering. Een kredietverzekering verzekert je tegen de schade die je op loopt als je een klant hebt die niet kan betalen. Sommige kredietverzekeraars helpen je ook met het incasseren van facturen. Andere verzekeraars doen dit niet en keren alleen de misgelopen winst uit wanneer een klant echt niet kan betalen. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een klant zelf failliet gaat.

Voorkomen is altijd beter

Maar er zijn ook dingen die je kunt doen om te voorkomen dat het zo ver komt. De eerste stap voor preventie is bijvoorbeeld een kredietwaardigheidscheck laten uitvoeren om de debiteurenrisico’s in kaart te brengen. Zo kun je al voorafgaand aan het in zee gaan met een potentiële klant een weloverwogen beslissing maken of je dat wel wil. Of je kunt op basis van die informatie andere preventieve regels vastleggen zoals het hanteren van een maximaal bedrag wat de klant bij jou mag hebben open staan. Op deze manier worden de risico’s al verminderd. Deze werkzaamheden en andere wordt ook wel debiteurenbeheer genoemd. Een strak georganiseerd en ingericht debiteuren beheer zorgt ervoor dat je goed overzicht hebt van openstaande facturen en zo kun je dus goed in de gaten houden dat er geen facturen te lang openstaan.

Voor wie is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering kan voor elk bedrijf, groot of klein, in elke branche nuttig zijn. Ze worden vaak gebruikt door exporterende bedrijven maar een goede kredietverzekeraar kan een verzekering op maat maken. Zo kun je las klein bedrijf jezelf ook verzekeren voor een specifiek project en bij een specifieke klant. Of als groot bedrijf je volledige debiteurenportfolio.

Jeroen van Dam

Back to top