Zo word jij milieuvriendelijker

Met ons leven dat zo gericht is op consumeren hebben we eigenlijk een tweede aarde nodig. Al steeds eerder in het jaar overschrijden we onze voetafdruk. Het is daarom goed om milieuvriendelijker te leven.  

Energie besparen 

Energiebesparing is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Als u uw elektrische apparaten onnodig op stand-by laat staan, verbruikt u onnodig energie – als u op de uit-schakelaar drukt, kunt u enorme verbeteringen zien, vooral in uw energierekening! 

Woning verduurzamen 

Verduurzaam je woning door het goed te isoleren. Dit kan je doen door vloer-, schouw- en plafondisolatie. Hierdoor zal je woning in de zomer koel blijven en in de winter warm, zonder veel energieverbruik. Het nemen van kunststof kozijnen kan ook veel schelen op de energierekening. Omdat deze zo lang meegaan en heel goed isoleren is het verstandig om voor kunststof te gaan de volgende keer als de kozijnen vervangen moeten worden.  

Minder vlees eten  

Voorzichtig zijn met wat u consumeert, is de kern van milieuvriendelijker zijn, en het verminderen van de hoeveelheid vlees die u eet, kan een enorme impact hebben. Geen rood vlees eten – ook al is het maar twee of drie dagen per week – kan een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van uw ecologische voetafdruk. 

Geen voedsel verspillen 

Verspil niet wil niet. Wist je dat er in het VK elk jaar 7,3 miljoen ton voedsel wordt verspild? Dit is niet alleen een enorme verspilling van voedsel en geld, het draagt ook bij aan de hoeveelheid CO2 die op stortplaatsen wordt gecreëerd. 

 Minder plastic gebruiken 

Plastic lijkt zijn weg te hebben gevonden in elk aspect van ons leven. Het opgeven is echter niet zo moeilijk als je misschien denkt – neem een canvas tas mee als je gaat winkelen, koop je groenten en fruit los en stop met het kopen van flessenwater. 

Jeroen van Dam

Back to top