Wanneer is het verstandig om een kredietverzekering af te sluiten?

Elke ondernemer weet dat de markt vol verassingen zit. Het kan zijn dat de financiële gezondheid van jouw bedrijf in gevaar komt wanneer een van jouw grotere debiteuren wegens insolventie niet meer openstaande facturen kan betalen. Een kredietverzekering ondersteund het debiteurbeheer. De verzekering wordt afgesloten om eventuele risico’s af te dekken. Zelfs in worst-case-scenario’s, is jouw bedrijf ervan verzekerd dat facturen aan jouw bedrijf worden betaald. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een grote debiteur failliet gaat en dat facturen niet betaald kunnen worden. Dit kan voor onzekerheid zorgen in de gehele organisatie.

Wanneer heb je een kredietverzekering nodig?

In sommige branches is een kredietverzekering afsluiten niet nodig. Om te bepalen of jouw branche risicovol is of niet, is niet zo moeilijk. Als jouw bedrijf hoge kosten maakt, en vervolgens een klein winstmarge heeft, is er veel risico. Door de kleine winstmarge zal je veel goederen moeten verkopen om het geld weer terug te verdienen. Als jouw bedrijf risico loopt omdat een bepaalde of een paar grotere debiteuren niet betalen is het beter om geen risico’s te nemen. Het is dan slim om een kredietverzekering af te sluiten.

Kredietverzekering afsluiten

Wanneer je op het punt staat om een kredietverzekering te gaan afsluiten, zal je misschien merken dat niet elke kredietverzekering hetzelfde is. Integendeel zelfs, er bestaan heel veel verschillende kredietverzekeringen. Je kan een kredietverzekering afsluiten per debiteur, transactie, per land of over de gehele omzet. Hierdoor is een kredietverzekering niet aan de grote van het bedrijf gebonden. Voor welke verzekering je kiest, bepaald voor een groot deel ook hoe hoog de premie is. Daarnaast heeft de omvang van het bedrijf wel invloed op de hoogte van de premie. Een bedrijf dat miljoenen euro’s aan omzet heeft betaald natuurlijk meer aan kredietverzekering dan een klein bedrijf. Kies daarom een kredietverzekering die beste bij jouw bedrijf past.

Jeroen van Dam

Back to top