Zo kun je gas en energie besparen in de badkamer

Je kan er bijna niet meer omheen: de gas- en energieprijzen zijn flink gestegen de afgelopen periode. Veel mensen kiezen er dan ook voor om op verschillende manieren hierop te besparen. De badkamer is misschien niet de eerste ruimte waar je aan denkt bij besparing, maar er zijn verschillende manieren om je verbruik te verminderen. We hebben een aantal, makkelijk toe te passen, tips voor je op een rijtje gezet.

Minder water verbruiken

In de badkamer gebruik je natuurlijk veel warm water, dit kost gas en/of energie. De makkelijkste tip is om wat korter te douchen, hier bespaar je eenvoudig water én gas mee. Er hoeft immers minder water opgewarmd te worden, wat weer in je gasverbruik scheelt. Zet voordat je gaat douchen bijvoorbeeld een wekker, zo weet je ook zeker dat je korter onder de douche staat. Kies daarnaast wat vaker voor een douche in plaats van een bad, hiermee bespaar je namelijk ook veel warm water. Een andere manier om te besparen is door de temperatuur van het water lager te zetten, het water hoeft dan minder opgewarmd te worden. 

Gebruik bedieningspaneel

De meeste bedieningspanelen van het toilet zijn voorzien van twee knoppen. Deze zijn er niet voor niets, de grote knop is namelijk bedoelt voor een ‘grote boodschap’ en de kleine dus voor een kleine. Bij het gebruik van de grote knop wordt er meer water gebruikt om het toilet door te spoelen. Door het bedieningspaneel te gebruiken zoals deze bedoeld is, zul je deze grote knop dus aanzienlijk minder vaak gebruiken dan de kleine.

Verwarmen

Een koude badkamer is zeker in de winter niet fijn, daarom hebben veel mensen de verwarming aanstaan in de badkamer. Vaak staat deze uit gemak de hele dag aan. Door de verwarming voor het gebruik aan te zetten of open te draaien en na gebruik weer dicht te doen, bespaar je ook aanzienlijk op je energie- en/of gasrekening. Daarnaast kun je ook kiezen voor een elektrische radiator. Meer informatie hierover vind je op www.sani4all.nl

Isolatie

Je kunt verschillende elementen in de badkamer isoleren. Als je een raam in de badkamer hebt en dit is enkelglas kun je dit vervangen voor dubbel glas. Maar dit is natuurlijk best een klus én een investering. Daarom kan je ook kiezen voor isolerende raamfolie. Dit kun je eenvoudig aanbrengen en zorgt er daarnaast dus voor dat er net wat minder warmte uit de badkamer verdwijnt. Daarnaast kun je ook het bad isoleren. Dit kan wel alleen bij een ingebouwd bad, je plaatst hierbij namelijk thermokussens tegen de rand van het bad. Vervolgens plaats je een ombouw om het bad. Het bad isoleren is dus ook geen klusje wat je even snel doet, dit kun je eenvoudiger doen gedurende een renovatie.

Meer besparen?

Wil je je badkamer vernieuwen en daarbij de ruimte verduurzamen? Maak dan eens een afspraak bij een van onze winkels. Daar staan onze deskundige adviseurs voor je klaar die je kunnen helpen bij het realiseren van een duurzame badkamer. We bieden bij Sani4All badkamers in verschillende stijlen en voor verschillende budgetten. Er is dus altijd wel een duurzame badkamer die bij je past.

Jeroen van Dam

Back to top