Welke gereedschappen zijn essentieel voor het bouwen van schaalmodellen?

Bij Modelo Mondo zal het je een uitgebreid assortiment aan modelbouwpakketten. Je zal zeker iets vinden waar je zo geobsedeerd mee bent dat je het wil gaan bouwen. In de geavanceerde niveaus van modelbouw is het handig om te beschikken over de juiste gereedschappen. Met de juiste gereedschappen zal je alle modellen met precisie in elkaar kunnen zetten. Hieronder staan daarom de basis gereedschappen die essentieel zijn voor bouwen van schaalmodellen.  

Stellingmes 

Enorm veelzijdig en handig om onderdelen van gietbomen te verwijderen, paneellijnen te krassen, emblemen uit te snijden, plamuur aan te brengen en vrijwel elke andere keer dat je je modelstukken moet knippen of schrapen. Zorg ervoor dat je een paar nieuwe mesjes bij de hand hebt voor als je huidige bot wordt. 

Pincet  

Perfect voor het plaatsen van kleine modelonderdelen en het opmaken van emblemen. Hoewel één paar over het algemeen voldoende is, zijn er veel verschillende soorten. Pincets met puntige of platte uiteinden, veerbelast of vergrendelbaar, het is dus handig om een kleine verzameling te hebben zodat je op iedere situatie bent voorbereid. 

Tape  

Handig om paneellijnen of verfgebieden af te tekenen, gelijmde onderdelen stil te houden of losse onderdelen bij elkaar te houden. 

Schuurpapier of nagelvijl 

Deze twee zijn er handig om het oppervlak van plastic en metalen onderdelen glad te strijken of om een geverfd model wat slijtage te geven.  

Lijm  

Tenzij je een tovenaar bent, kan je modelonderdelen aan elkaar vastmaken zonder lijm te gebruiken. Gelukkig zijn er veel soorten lijn die je gaan helpen om alle onderdelen voor eens en altijd vast te zetten.  

Verfborstels  

Tegenwoordig zijn er veel modellen die kant-en-klaar worden geverfd, met weinig moeite om ze er goed uit te laten zien. Maar als je vanaf het begin een modelschip bouwt, of je eigen kleurrijke aanpassingen wilt toevoegen, heb je een reeks verschillende verfborstels nodig, van brede zachte borstels tot fijne puntborstels voor nauwkeurige details. 

Liniaal 

Meten is een groot deel van schaalmodellering, vooral als je wijzigingen aanbrengt of extra details toevoegt. Een rechte liniaal is essentieel voor het verkrijgen van de juiste plaatsing. Daarnaast is het handig voor het afsnijden van tape of het krassen van paneellijnen. 

Modelleerplamuur  

Hoewel niet vereist voor elk model, is modelleerplamuur is ongelooflijk handig voor het afwerken van oppervlakken of het opvullen van oneffenheden. Hierdoor kan je het schaalmodel ‘the finishing touch’ geven die het waard is. 

Jeroen van Dam

Back to top