Weet je hoe inkt is ontstaan?

Er was een tijd dat mensen nog niet eens konden schrijven. Hoe was het leven toen? Het is al gek om over die vraag na te denken. Gelukkig waren er al snel mensen die een schrift opstelde en inkt uitvonden. Hieronder wordt de geschiedenis van inkt verteld.  

Oost-Indische inkt 

Oost-Indische inkt is ontstaan in China. Deze inkt is gemaakt van botlijm gemengd met een carbon black pigment, ook wel carbon black genoemd. Dit mengsel werd in kommen gegoten, waar het stolde. Als je het uitgeharde inktblok afveegt met een vochtig penseel, wordt de inkt weer vloeibaar en kan deze worden gebruikt. 

Romeinse inkt 

1600 jaar geleden verscheen een nieuw type inkt, dat zelfs onder de Romeinen lange tijd populair bleef. Deze inkt is gemaakt van ijzerzouten die zijn verkregen door ijzer te behandelen met zwavelzuur. Dit ijzer is gemengd met steenolie en een verdikkingsmiddel. Deze inkt heette Atramentum. Het recept was relatief eenvoudig en veel mensen konden inkt maken. Door al dit handwerk zijn er veel verschillende soorten Atramentum ontstaan. Op atrament gebaseerde inkt werd gebruikt tot de 19e eeuw. 

Drukinkt 

Toen het afdrukken in Europa werd onderbroken, bleek de Atramentum-inkt defect te zijn. De inkt is te vlekkerig voor gebruik in drukpersen. Daarom werd een nieuw type inkt ontwikkeld dat veel olieachtiger was. Aan deze verf zijn terpentijnharsen toegevoegd. Mascara wordt al lang gemaakt van natuurlijke producten. Met de ontwikkeling van de chemische industrie in de twintigste eeuw werden echter nieuwe synthetische inkten ontwikkeld waarmee nieuwe toepassingen werden gevonden. De inkt is verbeterd tot de inkt die we vandaag de dag kennen. 

Navulinkt 

De drukinkt kwam uiteindelijk in cartridges terecht waarmee moderne printers kunnen printen. Echter zijn deze vele cartridges slecht voor het milieu. Ze zijn namelijk gemaakt van kunststof, wat van olie gemaakt wordt. Wist je dat je de lege cartridges wel tot 5x kunt vullen? Dit kan je doen door navulinkt te bestellen en dat via de handleiding aan te brengen. Als iedereen dit gebruikt heeft dat zeker een positieve invloed op het milieu.  

Jeroen van Dam

Back to top