Wat voor aanhangwagen heb ik nodig?

Voor iedere klus kan je wel een aanhangwagen kopen. Het aanbod aanhangers is erg uitgebreid, de juiste kopen kan dus lastig zijn. Het hangt allemaal af van wat je wilt gaan vervoeren. Als je een zware lading wilt gaan vervoeren, denk aan auto’s, machines, bouwmaterialen, grind of zand, dan moet je aanhangers aanschaffen die een hoog laadvermogen hebben zodat jouw aanhangwagen de lading wel aankan. Vrij logisch klinkt dit allemaal, maar toch is de keuze vaak lastig door het grote aanbod aanhangers en het is een keuze waar wat langer over nagedacht wordt. Aanhangers aanschaffen is dus nog niet heel gemakkelijk. Weet je niet precies welke aanhangers waarvoor gebruikt worden? Dat behandelen wij vandaag in deze blog zodat jij weet welke aanhangwagen jij nodig hebt en om de keuze wat makkelijker te maken.

Het verschil tussen een plateauwagen en een bakwagen

Plateauwagens en bakwagens zijn de aanhangers die het meest gebruikt worden. Bij particulieren en zakelijke gebruikers vallen deze aanhangers in de smaak. Tussen deze twee aanhangers zit wel een verschilletje die niet zo snel opvalt bij mensen. Bij een plateauwagen zitten de wielen namelijk onder de laadbak en bij een bakwagen zitten de wielen naast de laadbak. Dit klinkt als een minimaal verschil maar doordat de wielen bij een plateauwagen onder de laadbak zitten kan je ook de zijborden inklappen, zo wordt het laden en lossen met een heftruck stukken makkelijker gemaakt. De zijborden bij een bakwagen kan je dus niet inklappen. Hierdoor worden bakwagens ook vaker gebruikt door particulieren, die hun aanhangers willen gebruiken voor tuinspullen bijvoorbeeld.

Een autotransporter en een multitransporter, wat is het verschil?

De aanhangers die zeer veelzijdig zijn en die je voor bijna alle klussen kan inzetten zijn de multitransporters. Deze kan goed functioneren als plateauwagen maar wordt vaak gebruikt bij het vervoeren van machines en auto’s. Een multitransporter wordt vaak uitgerust met een lier en oprijplaten. Bij een autotransporter is de aanhanger volledig vlak of zijn de borden vervangen door een reling, dit is meteen ook het verschil tussen een multitransporter en een autotransporter. Een reling op de autotransporter maakt het zekeren van de lading ideaal.

Van plan om alleen machines te vervoeren? Een machinetransporter is dan wat je moet hebben! Deze heeft namelijk een grote oprijklep, dit maakt deze aanhangers ideaal om voertuigen met een ongelijke wielbasis of brede wielen gemakkelijk erop te rijden.

De kipper aanhangwagen

Zoek je een aanhangwagen die je vaak wilt gebruiken en vaak moet laden en lossen? Dan zijn kipper aanhangers ideaal voor jou! Een echte professioneel kiest daarom vaak voor een kipper. Deze heeft namelijk alle voordelen van een plateauwagen en er komt nog een kiepende functie van de laadbak bij. Als er vaak uitgeladen moet worden met grind of groenafval is dit natuurlijk superhandig. Dit scheelt weer enorm veel tijd en moeite.

Een kipper kan achterwaarts en driezijdig kippen. Je kan een kipper ook op allerlei verschillende manieren bedienen.

Hoe kan je een kipper bedienen?

  • (J) handpomp
  • (P) elektrisch (extern laden) en handpomp
  • (N) elektrisch (extern laden)
  • (R) elektrisch (extern laden) met afstandsbediening
  • (S) elektrisch (extern laden) met afstandsbediening en handpomp

Nog meer aanhangers!

Er zijn nog een paar type aanhangers die niet voorbij zijn gekomen. Een motortrailer bijvoorbeeld, deze aanhangwagen is ideaal om te gebruiken als je op vakantie gaat en met deze aanhangwagen jouw motor mee kan nemen op reis.

Een bagagewagen kan niet achterblijven als je het over aanhangers voor op vakantie hebt. Deze aanhangers zijn superhandig als je je spullen veilig en droog mee wilt nemen. Door de deksel aan de bovenkant zijn al je spullen heel gemakkelijk bereikbaar.

De specialist Aanhangwagendirect

Je wilt een aanhanger kopen maar je weet het nu nog niet welke? Of je twijfelt nog? Neem dan gerust contact op met een klantenservice van een specialist, Aanhangwagendirect.nl bijvoorbeeld. Deze specialist heeft een ruim assortiment met goede kwaliteit merk aanhangers. De aanhangers van Aanhangwagendirect bestaan bijvoorbeeld uit grote merken als Humbaur, Eduard en Anssems. Neem gerust contact op en krijg een vrijblijvend advies.

Jeroen van Dam

Back to top