Wanneer is het tijd voor een gehoorapparaat?

Wanneer je eindeloos vaak je woorden en zinnen moet herhalen omdat iemand je slecht verstaat kan dit voor grote irritatie zorgen. De kans is dan ook groot dat ook jij iemand in je omgeving hebt waar dit bij speelt en je regelmatig denkt; is het niet eens tijd voor een gehoorapparaat? Vaak associeert men dit met een ouder persoon die de noodzaak hier absoluut niet van inziet. Naast dat dit irritant is voor de omgeving van de desbetreffende persoon, kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk hierbij aan sirenes, rookmeldingen of andere geluidssignalen die duiden op gevaar. Onderstaand lees je hoe je deze gevaarlijke situaties kunt voorkomen door de aanschaf van een hoortoestel en welke voordelen het gebruik hiervan met zich meebrengt. 

Het hoortoestel taboe

Momenteel kampen er ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders met gehoorproblemen waarvan slechts een derde gebruik maakt van een gehoorapparaat. Ook neemt het aantal jongeren met gehoorproblemen toe. Ruim een half miljoen jongeren tussen de 16 en 30 hebben last van blijvende gehoorschade en jaarlijks komen hier zo’n 20.000 jongeren bij. Slechthorenden zijn vaak bang om te vroeg te beginnen aan een gehoorapparaat in de hoop dat de oren zichzelf herstellen. Helaas blijkt dit echter zelden het geval. Het is zelfs zo dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het horen en verstaan alleen maar meer ontwend raken. Ook stellen mensen de aanschaf van hoortoestellen uit door de associatie met ouderdom die men erbij heeft. Dit schrikt jongeren af, maar ook mensen die zelf op leeftijd zijn geven niet graag toe aan dit verschijnsel. 

Wat zijn de herkenningspunten? 

In de meeste gevallen neemt het gehoor langzaam af waardoor het gehoorverlies niet gelijk opvalt. Om bij jezelf na te gaan of je last hebt van gehoorverlies, is het daarom goed om te letten op de volgende punten:

  • Moeite met het volgen van gesprekken op plekken met veel achtergrondgeluiden.
  • Het volume van de tv of radio steeds iets harder moeten zetten; er zijn al verschillende apparaten die meldingen geven wanneer het volume langdurig te hard staat.
  • Vermoeidheid en hoofdpijn. 
  • Slechte concentratie, voornamelijk in drukke ruimtes. 

Tijd voor een hoortest

Een hoortoestel is nuttig bij een gehoorverlies van 35 decibel of meer op het beste oor. Dit is tevens het criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een gehoorapparaat. Dit is natuurlijk niet iets wat zelf meetbaar is. Het is daarom handig een bezoek te brengen aan de audicien wanneer je jezelf herkent in de eerder genoemde herkenningspunten. Een audicien is een hoorspecialist die jou volledig begeleidt, adviseert en helpt bij het proces van het vinden van het juiste hoortoestel. 

De voordelen

De hersenen moeten bij gehoorverlies extra hard werken om de geluiden die je hoort te kunnen begrijpen. Dit kost veel energie en deze energie steek je liever ergens anders in. De aanschaf van een hoortoestel heeft dus een zeer positieve invloed op je energiepeil.  Daarnaast hoef je je ook geen zorgen meer te maken om de geluiden en signalen die je mist of niet meekrijgt. Dit scheelt niet alleen stress voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Jeroen van Dam

Back to top