Waarom zelf het riool ontstoppen vaak een tijdelijke oplossing is

Wanneer je afvoer of toilet verstopt raakt komt dit altijd ongelegen en wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende middelen op me markt waarmee je zelf aan de slag kunt gaan op de verstopping op te lossen. Zo zijn er plunjers, vloeibare ontstoppers, ontstoppingsveren en verschillende huis, tuin en keukenmiddelen op de markt zoals soda. Helaas helpen niet al deze manieren goed, en helpen ze vaak maar tijdelijk. Verstoppingen zijn ontzettend hinderlijk en wil je snel en goed verhelpen.

Veel mensen grijpen naar een vloerbare ontstopper wanneer ze een verstopping opmerken. Heel logisch, want het werkt gemakkelijk, maar pas hiermee op. Ze kunnen de riolering beschadigen en veel schade brengen aan de leidingen. Deze ontstoppers zijn vaak erg zuur en werken via een chemische reactie. Als het een verstopping op kan lossen doet het ook niet veel goed voor je leidingen. Zo kan je beter een ouderwetse rubberen ontstopper gebruiken om de verstopping los te krijgen. Door de beweging kan er wat water langs de verstopping stromen, en met een beetje geluk neemt het de verstopping mee. Soda ontvet de leidingen en zorgt er daarmee voor dat ze minder snel dichtslibben. Dit werkt dus beter als onderhoud dan als acuut hulpmiddel.

Een groot nadeel van zelf ontstoppen is dat de verstopping vaak maar tijdelijk verholpen is. Zo lost het bijvoorbeeld een deel van de verstopping op maar blijft er een restant zitten. Zo zit je snel weer met de ongemakken van een verstopping in huis. Wil je van de verstoppingen afzijn? Laat dan je riool ontstoppen door een professional. Deze kunnen doormiddel van bijvoorbeeld druk de verstopping oplossen. Zo weet je zeker dat de verstopping echt verholpen is, en dat gootsteen, toilet of leidingen niet onnodig beschadigen door verkeerde methodes of verkeerd gebruik van hulpmiddelen.

Jeroen van Dam

Back to top