Kun je beter een auto leasen of kopen?

De keuze om een nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen heeft financiële gevolgen. Maar dit is niet de enige factor waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing neemt. Je persoonlijke smaak en levensstijl zouden ook een grote rol moeten spelen bij het besluit tussen kopen of leasen. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen voordat je naar de autodealer of leasemaatschappij stapt. Wij hebben alle informatie natuurlijk voor je uitgezocht.

Moet je een auto kopen of leasen?

Zowel kopen als leasen brengen voordelen met zich mee. Het is aan jou om te bepalen welke voordelen het belangrijkst zijn. Wanneer je je zorgen maakt over de maandelijkse kosten, verlicht een leaseovereenkomst de last een beetje. Over het algemeen is de maandelijkse betaling aanzienlijk lager dan bij een autolening. Sommige mensen kiezen zelfs voor een luxere auto dan ze zich anders zouden kunnen veroorloven. Aangezien je ook niet voor onverwachte en dure reparatiekosten komt te staan weet je exact de kosten per maand, anders dus dan wanneer je een auto koopt. Let er wel even op wat er inclusief is bij je leasecontact; zoals motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en vervanging van de banden. Dit kan verschillen per maatschappij. Aan het einde van de leaseperiode geef je de auto gewoon af bij de dealer en kan je weer een nieuwe uitzoeken. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verkopen van de auto en schommelingen in de inruilwaarde. Ook dat scheelt weer omdat je bij inruilen van een eigen auto vaak verlies lijdt.

Wanneer is het wel beter om te kopen?

Het kopen van een auto is verstandig wanneer je geen lening hoeft af te sluiten, maar het zelf kan betalen. Je hebt dan meer vrijheid, ook als je er niet tevreden over bent kan je dan de auto verkopen. Aangezien er in leasecontracten een beperkt aantal kilometers is vastgelegd, geef je jezelf meer vrijheid door een auto te kopen. De keuze is dus aan jou en je portemonnee; duidelijk overzicht in je budget of flexibiliteit en vrijheid?


Jeroen van Dam

Back to top