Waarom je baby dragen in een draagzak of draagdoek?

Je baby in een draagzak of draagdoek dragen is een heerlijke manier om te voorzien in de behoefte aan warmte en nabijheid, en is niet alleen voor moeders. Alle ouders kunnen hun baby’s op deze manier voeden; de oppas van uw baby vindt het wellicht ook een hulpmiddel van onschatbare waarde terwijl u werkt of studeert. Ontdek hier de voordele van een draagzak baby:

 • Baby’s in draagzakken zijn rustiger en huilen minder. In de meeste culturen, waar baby’s bijna constant worden vastgehouden, bevinden ze zich meestal in een rustige, waakzame staat en huilen ze zelden voor een korte periode.
 • Draagdoeken bieden een zachte manier om baby’s over te brengen van de rustige omgeving van de baarmoeder naar die van de buitenwereld. Baby’s in draagzakken worden nog steeds geschokt door de bewegingen van hun moeder en om de hartslag van hun moeder te horen of het ritme van een nieuwe zorgzame volwassene te leren. Dit helpt baby’s om hun eigen systemen te reguleren.
 • Baby’s in draagdoeken zijn ontvankelijker voor leren en vertonen verbeterde visuele en auditieve alertheid.
 • Het vergemakkelijkt de hechting. Wanneer baby’s nauw worden vastgehouden, kunnen de volwassene en de baby elkaars gezichten zien, wat leidt tot frequente verbale en non-verbale interactie, wat de spraak en sociale ontwikkeling verbetert.
 • Baby’s die worden gedragen in een draagdoek die van de volwassene af is gericht, krijgen een vogelvlucht van de wereld en haar wonderen. Dit soort zachte stimulatie stelt baby’s in staat om in hun eigen tempo over hun omgeving te leren. Deze optie kan worden gebruikt zodra een baby in het begin een goede nekcontrole (5-6 maanden) heeft gedurende maximaal 20 minuten en een kind niet naar buiten mag slapen. Deze positie kan ongemakkelijk zijn voor de dragende volwassene, dus gebruik deze positie alleen als beide comfortabel zijn.
 • Door een grote verscheidenheid aan stimuli te ervaren, kunnen de hersenen van baby’s zich optimaal ontwikkelen. Probeer verschillende posities met uw baby, zoals heupdragers (passend bij pasgeborenen) of rugdragers (het beste te bereiken met stabiele rompcontrole).
 • Dragende volwassenen zijn gemakkelijker in staat om hun baby’s te kalmeren als ze bang zijn, wat een veilige haven biedt als ze dicht bij een draagzak worden gehouden.
 • Het is gemakkelijk om discreet te voeden als de baby in een draagdoek zit, aangezien de stof zowel de baby als de moeder beschermt tegen het publieke zicht. Verpleging in een draagdoek is het meest succesvol wanneer zowel de voeding als de draagvaardigheid afzonderlijk worden beheerst.
 • Zelfs zonder borstvoeding in een draagdoek, bleek uit een onderzoek uit 2012 dat het dragen van baby’s in dragers de borstvoeding bij oudere baby’s verhoogt.
 • Ouders en verzorgers vinden het gemakkelijker om hun normale dagelijkse bezigheden voort te zetten wanneer ze hun baby’s dragen. Beide handen zijn vrij en hun baby’s worden snel gekalmeerd. Huishoudelijk werk, winkelen, wandelen om te sporten en zelfs je klaar te maken voor de dag worden beter beheersbare taken.
 • Oudere kinderen beseffen dat de vrije handen van hun verzorgers in hun eigen behoeften kunnen voorzien, zoals het strikken van schoenveters of het maken van eten.
 • Reizen is gemakkelijker wanneer baby’s stevig in een draagzak worden gestopt.
 • Tweelingen kunnen ook in draagdoeken worden gedragen – één op elke heup of voor- en achterkant.

Jeroen van Dam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top