Vier tips om veiliger te rijden

Niets is zo belangrijk als een veilige rijstijl. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers en passagiers in je auto. Vaak wordt een veilige rijstijl gezien als langzaam en saai rijden, terwijl dit juist niet het geval is. In sommige gevallen is te langzaam rijden zelfs gevaarlijker dan te hard rijden. Tips waardoor jij voortaan veiliger de weg op gaat lees je in deze blog!

Ga niet zomaar langzamer rijden

Nogmaals, veilig rijden staat niet gelijk aan langzaam rijden. Het is belangrijk dat je je snelheid aanpast aan de andere weggebruikers. Het is voor de hand liggend, maar als je je aan de maximumsnelheid houdt kan er eigenlijk niets misgaan. Pas je snelheid aan wanneer het overige verkeer langzamer gaat rijden. Zo voorkom je mogelijke botsingen.

Houd je concentratie scherp

Het komt vaak voor dat automobilisten regelmatig dezelfde route rijden. Wanneer ze bijna thuis zijn na een lange dag werken, verliezen ze de concentratie omdat ze op een bekende weg zijn. Ook op deze bekende weg kunnen onverwachte dingen gebeuren waar jij op moet kunnen anticiperen. Houd je concentratie dus de hele rit scherp en blijf op de weg letten. Ook wanneer je de weg 10 keer per week rijdt!

Voorkom dat je wordt afgeleid tijdens het autorijden

Ook hier komt het belang van concentratie weer terug. Alles wat je doet waarbij je niet constant op de weg kunt letten, is afleiding. Het niet handsfree beantwoorden van een telefoontje, het nemen van een slok koffie, het instellen van de navigatie, noem maar op. We maken ons er allemaal weleens schuldig aan, maar om veilig te rijden moet je deze afleidingen beperken. Ga altijd voorbereid op reis door de navigatie alvast in te stellen en leg je telefoon weg wanneer je achter het stuur zit. 

Rijd een auto met ledverlichting

Het aanschaffen van een nieuwe auto of het vervangen van de verlichting is misschien niet voor iedereen een mogelijkheid. Maar mocht je nu op zoek zijn naar een nieuwe auto, koop dan een auto met led lampen. Het witte licht van de ledverlichting zorgt voor meer zicht en minder vermoeidheid. Dit maakt het rijden in een auto met ledverlichting een stuk veiliger!

Jeroen van Dam

Back to top