Trends in de metaalindustrie

Dit zijn de huidige, opkomende en toekomstige trends in de metaalverwerkende industrie

Het bedrijfsleven is robuust, maar de instroom van nieuw werk brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee.

In een robuuste economie waar zowel de commerciële als de woningbouwactiviteit op een hoog niveau staat, grijpen metaalverwerkende bedrijven nieuwe mogelijkheden aan om hun omzet te vergroten en zien ze de resultaten van hun inspanningen. Het Verslag van de Metaalverwerkende Industrie van dit jaar benadrukte ook bedrijfsuitdagingen zoals schommelende grondstofkosten, een verouderend aantal arbeidskrachten, de concurrentie overzee en veranderende overheidsverordeningen als de primaire kwesties waar de metaalverwerkende bedrijven zich zorgen over maken. Deze kwesties vormen een mix van uitdagingen en kansen voor bedrijven, waarvan vele zich richten op innovatieve arbeidsbemiddeling, geavanceerde technologie en andere strategieën om te slagen in het huidige zakelijke klimaat.

De krappe arbeidsmarkt vraagt om creatievere wervings- en retentiestrategieën.

Het goede nieuws is dat de werkpijplijnen ruimschoots aanwezig zijn en blijven groeien. Het niet zo goede nieuws is dat dit gebeurt in een tijd waarin geschoolde arbeidskrachten steeds moeilijker te vinden zijn. Dus terwijl nieuwe projecten meer mogelijkheden bieden, kijken veel van die bedrijven nu beter naar hoe ze de hulp en ondersteuning kunnen vinden die ze nodig hebben om die projecten af te ronden. Net als in de meeste andere sectoren maakt de metaalbewerking gebruik van creatieve strategieën voor het werven en behouden van werknemers. Dat komt omdat het opvullen van de gaten die ze achterlaten niet eenvoudiger wordt als werknemers met pensioen gaan. Op dit moment zegt 59% van de metaalverwerkende bedrijven moeite te hebben met het vinden en behouden van gekwalificeerde arbeidskrachten, en 45% heeft moeite met het competentieniveau van de werknemers.

Geavanceerde technologie helpt metaalverwerkende bedrijven.

Geavanceerde technologie blijft een belangrijke rol spelen in de industrie. Het soort technologie dat momenteel bij metaalverwerkende bedrijven wordt toegepast, is zowel breed als gevarieerd en helpt deze bedrijven slimmer, beter en sneller te werken. Op dit moment heeft 17% van de metaalverwerkende bedrijven HSM-programma’s (High Speed Machining), terwijl respectievelijk 5-assige/universele bewerkings- en multi-task-apparatuur (bijv. twin turret, turn-mill) wordt gebruikt door 13% van de bedrijven. Tien procent gebruikt 3D/additief voor prototyping, terwijl vijf procent het gebruikt voor productonderdelen. In de toekomst zal er steeds meer geavanceerde technologie (sensoren, Internet of Things, kunstmatige intelligentie) worden gebruikt in deze sector.

Jeroen van Dam

Back to top