Tips bij het wassen van je kleding

Het is voor vele niet hun favoriete bezigheid, maar helaas ontkom je er niet aan. Wassen. Tja het blijft toch een dingetje. Zeker als je jonge kinderen hebt, dan draai je wat wasjes op een dag. Ik deel vandaag een aantal tips bij het wassen van kleding.

Labels

De was labels zitten niets voor niets in je kleding. Op dit label in je kleding staan de wasvoorschriften. Zo weet je hoe je het kledingstuk het beste kan wassen en wat je vooral niet moet doen. De symbooltjes zijn internationaal, dus je staat nooit voor verassingen.

Kleuren

Sorteer je kleding op kleur. Vaak sorteer je was op witte en gekleurde items. Doe alle donkere en gekleurde was bij elkaar in één wasbeurt en doe de witte was in één wasbeurt. Deze tip is vooral belangrijk bij nieuwe kleurrijke kleding. Hier komt vaak nog veel kleur vanaf dus die wil je niet tussen je witte items hebben.

Temperatuur

Was je kleding op een lage temperatuur. Door je kleding op lage temperatuur te wassen blijft de kleur en pasvorm langer mooi. Mijn tip is om normale kleding op 30 graden te wassen en met wasmiddel voor sportkleding de sportkleren op 40 graden te wassen. Kijk uit voor stoffen zoals wol en zijde. Hiervoor zit meestal een speciale stand op de wasmachine en anders kan je de items beter met de hand wassen. Ondergoed is een uitzondering. Die kan je op 60 graden wassen om het hygiënisch schoon te houden.

Binnenstebuiten

Het kost je iets meer tijd maar zo zorg je er wel voor dat je kleding het langste mooi blijft. Je kleding wordt hierdoor minder snel beschadigd. Vooral kleding met opdrukken. Ook jeans blijven het mooiste als je ze binnenstebuiten wast.

Reinigen

Reinig je wasmachine om het half jaar een keertje goed. Er blijven vaak restjes en ander vuiltjes hangen in de afvoerleidingen waardoor de wasmachine kan gaan stinken.  Een goede wasmachinereiniger zorgt ervoor dat de wasmachine weer heerlijk en fris ruikt.

Jeroen van Dam

Back to top