NFT als een uniek digitaal artikel

NFT wat is dat? Wellicht dat je deze vraag stelt als je op zoek bent naar een manier om te handelen met cryptocurrency? De term NFT staat voor een uniek bestand dat is opgeslagen op een digitaal kasboek, wat binnen de digitale wereld ook wel blockchain wordt genoemd. De volledige term betekent non-fungible token. Het is een item dat niet vervangbaar is, in tegenstelling tot geld of bitcoin geldt bij een NFT dat deze niet vervangbaar maar een uniek exemplaar is. Op het moment dat je een exemplaar weet te bemachtigen dan heb je een uniek item in handen. De waarde van één item is afhankelijk van de huidige markt binnen de cryptowereld. 


Wat zijn de kenmerken van een NFT?


Het voornaamste kenmerk van een NFT is dat het niet vervangbaar is, daarmee is een NFT totaal anders dan een bitcoin ondanks het feit dat dit vaak op één hoop wordt gegooid. De unieke tokens kan je vastleggen op de blockchain van jouw account en op deze manier verzeker jij jezelf van het feit dat alles veilig is. Op jouw account kan natuurlijk niemand inloggen en de gegevens stelen, alhoewel het altijd verstandig is om goed te kijken naar de beveiligingsmethode van jouw platform. Een ander uniek kenmerk van de NFT is dat er geen sprake is van centralisatie, oftewel er is geen centrale macht die alles regelt.


De betekenis van gedecentraliseerd uitgelegd


Wat betekent gedecentraliseerd eigenlijk? Binnen de digitale wereld van cryptomunten houdt dit begrip in dat je de mogelijkheid hebt om de markt alles te laten bepalen. Er is geen centrale partij die de markt stuurt of eventueel in kan grijpen. Het risico hiervan is dat er geen partij is om bij te sturen indien de markt dreigt in te storten. Het voordeel is echter dat de prijs soms hoog op kan lopen als gevolg van de vrije markt. Indien je slim handelt kan je veel winst maken met een token. 

Jeroen van Dam

Back to top