Het productieproces van roestvrijstalen buizen:

Wanneer we een RVS buis kopen, koop je een geheel nieuw product. Het betekent dat het geen ruw metaal is en er al verschillende elementen aan zijn toegevoegd. Fabrikanten doen dit via verschillende processen en ze doen het met opzet om consumenten een duurzame en hoogwaardige roestvrijstalen buis te geven. Veel consumenten die dit soort metaal kopen, maakt het niet uit hoe hun product is gemaakt. Ze zijn tevreden met het eindproduct dat ze in handen hebben. Maar zelfs als dat het geval is, is het essentieel dat je weet hoe het is geproduceerd. Zo kun je begrijpen hoe je het moet gebruiken of hoe je het moet onderhouden.

Het productieproces

Online plaatsen zoals Metaalcenter.nl hebben kwaliteit RVS omdat hun producten een grondig proces hebben doorlopen. De eerste fase omvat de reinigings- en opwarmfase. Dit is waar het ruwe metaal wordt gereinigd van het vuil dat andere processen zou kunnen verstoren. Het verwarmingsproces helpt bij het verwijderen van eventuele spanning in het metaal. De tweede fase is de koudtrekfase. Hier wordt de exacte maat naar de molen getrokken. De buizen zijn bedekt met zeep en oxaalzuuroplossing. Deze oplossing helpt bij het verminderen van de wrijving in het materiaal. De laatste fase is het afwerkingsproces. Het koudgetrokken roestvast staal wordt naar de jetprinter gebracht. Elke buis is gesorteerd en gelabeld op basis van zijn eigen maat, materiaal en warmtenummer. Dit gebeurt door middel van graveren.

Het belang van het kennen van het hele proces

Zoals eerder gezegd negeren de meeste mensen deze procedures. Als je echter van lassen houdt en de metaalindustrie wilt ervaren, zal dit artikel je helpen. Deze procedures kunnen van grote hulp zijn bij het begrijpen van de verschillen tussen buizen en pijpen. Als je plannen hebt om je vroeg of laat in te schrijven voor een lascursus, wil je dit bericht misschien opslaan als je gids.

Jeroen van Dam

Back to top